Förflytta dig till innehållet

Kimito FBK firade 50 år med öppet hus – Barnen fick släcka eld och veteraner tackade för brandbilsdonation

(Fr.v.) Tony Wuorio och Henry Andersson donerade Kimito FBK:s gamla brandbil tillbaka till kåren. Rainer Rhen och Per Sundström från veteranavdelningen avtackade dem för donationen.


Kimito Frivilliga brandkår fyller 50 år i år. Brandkåren uppmärksammade jubileet med program och öppet hus på brandstationen under lördagen. Jippot hölls i samband med det riksomfattande evenemanget ”En dag på brandstationen”.
Kimito FBK ordnade olika program för barn under dagen. Till exempel fick de prova på släckningsarbete. Det bjöds också på kaffe och korv  till besökarna.
Sture Holmström, kårchef på Kimito FBK, uppskattar att knappt 300 personer besökte brandstationen under dagen.
– Det var förstås mycket barnfamiljer. Men det kom också vuxna, både längre ifrån och folk från byn, som inte ännu har besökt brandstationen och som passade på nu, berättar Sture Holmström.
Under dagen höll Kimito FBK också en avtackning till två personer som gett en gammal brandbil tillbaka till frivilliga brandkåren. Historien är att Tony Wuorio och Henry Andersson i tiderna köpt en gammal brandbil från Kimito FBK. År 2015 donerade de tillbaka den gamla Dodge Power Wagon -59 till kårens veteranavdelning.
Veteranavdelningen har sedan renoverat brandbilen som nu är så gått som återställd. 1 200 talkotimmar har restaureringsarbetet tagit i anspråk och Kimito FBK har lagt ut 12 000 euro plus en del donationer på arbetet. Bilen kommer småningom att besiktas som veteranbil.
Kimito FBK firade tidigare under hösten jubiléet med en middag för inbjudna gäster den 21 september.
Kimito FBK har 20 aktiva medlemmar som är i beredskap för att rycka ut om det kommer ett larm. Det handlar om ungefär 80 utryckningar per år och ungefär hälften av de frivilliga brukar kunna hörsamma utryckningslarmen.
– Sommarhelger och mitt på dagen in i veckan, när folk är på jobb, är de svåraste tiderna, men nog har vi alltid lyckats få bilarna iväg, säger Holmström.
Kimito FBK har också en damavdelning med 10 medlemmar och en ungdomsavdelning med 15 medlemmar. Veteranavdelningen har 10 medlemmar.

Texten korrigerad söndag 25.11 klockan 13 med rätt antal talkotimmar. 

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter