Förflytta dig till innehållet

Kejsaren har inga kläder!

Regina Koskinen (SFP) levererar! Stadsstyrelsen har på förslag av Regina enhälligt beslutat att låta Patrik Nygrén utreda verksamheten inom socialvårdsenheten.
Nygrén, som grävt ned sig till halsen i försvarsposition bakom avdelningschef Paula Sundqvist, skall då utreda en enhet som inte har någon operativ personal, med undantag för en enhetschef som tillträtt för några dagar sedan? På riktigt? Är styrelsen helt frånkopplad från verkligheten?
Mer specifikt – är det faktiskt ingen inom den politiska ledningen som ser att detta primärt är ett ledarskapsproblem?
Det blödande såret är givetvis socialvården, men själva smittohärden sitter betydligt högre upp i organisationen. Staden lider de facto av ett massivt ledarskapsunderskott! Om underskottet inte åtgärdas kommer problemen med tid att eskalera ytterligare. Och inte bara inom socialvården.
I ett nötskal är läget nu detta. Stadsstyrelsen ter sig totalt handlingsförlamad. Sorry Regina – att än en gång lansera samma upplägg tyder bara på en total brist på insikt och kompetens. Var inte tanken att man skulle lära sig av sina misstag?
Och stadsdirektören bara pratar och pratar men säger absolut inget. Total radiotystnad i substans råder med andra ord fortsättningsvis på alla fronter.
Nu är det viktigt att ta skeden i vacker hand och fokusera på annat än egen position och partiets agenda. Öppna sår kan inte vårdas med plåster i all evighet.
Vad vi i första hand behöver är tydliga signaler om förändring. En förändring som börjar från toppen. Stadsstyrelsen måste komma med en klar strategi och handlingsplan som fokuserar på det verkliga problemet, ledarskap.
Hjälp finns nära, gäller bara att lyfta lite på blicken. Olof Elenius (styrelsesuppleant) är en framgångsrik företagsledare och företagare med många strängar på sin lyra. Hans styrka i detta läge är att han säkert inser var skon primärt klämmer.
Med full förståelse för att Pargas stad är en offentlig organisation som inte kan ledas som ett företag, är jag övertygad om att Olof skulle tillföra det substanskunnande som nu behövs. Låt honom.
Beträffande vår stadsdirektör har jag tyvärr tappat hoppet. ”Med nya människor kan man bygga upp nya sätt att jobba” konstaterar han i radio Vegas morgonsändning 5.4.2018. Håller med, men i singularis.
Att leda en stor offentlig organisation är en enorm utmaning. Det är helt omöjligt att ha koll på varenda detalj. Därför är förmågan att kommunicera så oerhört viktig. Budskapen skall vara kristallklara och retoriken solid. Här underpresterar stadens högsta ledning grovt. Tyvärr är det också så att det dunkelt tänkta ofta är det dunkelt sagda…
Christian Alopaeus
Nagu

Dela artikeln

3 kommentarer: “Kejsaren har inga kläder!

 1. Mats Björklund skrev

  Andreas, peka gärna ut felen i Christians punkter, för utan att ta ställning till hans lösningsförslag så hittar jag dem inte. Personligen antar jag, helt generellt, att en i dagsläget framgångsrik företagsledare gärna håller sig på avstånd från hela soppan.

 2. Andreas Johansson skrev

  Christian har fel på de flesta punkter men värst är att han tror att Olof Elenius kunde reda ut läget? Olofs fru Maija sitter i stadens ledningsgrupp, är det då han skall komma in som de usla ledarnas nemesis och rädda staden? VA? Hur bra är du insatt Christian?

 3. Tapani Niemi skrev

  Vi har ju haft tillräckligt alla sorter teknokrater och bisnesmen/handelsheppuli och atk-spesialister.
  De är humanister som vi ny behöver och de är bristen om att bygga bätre Pargas.
  kalle

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter