Förflytta dig till innehållet

KDS fördömer starkt Turkiets aggresion, uppmanar till bojkott av Turkiet-resor

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

De senaste veckorna har vi med ökande förskräckelse fått följa mediebevakningen av Turkiets angrepp på den kurdiska YPG milisen i norra Syrien. Utöver den turkiska armén angrips området av en islamistisk milis, beväpnad och underställd Turkiet.
Angreppet har av flera människorättsexperter konstaterats vara ett brott mot folkrätten, ett exempel är professorn i internationell rätt på Stockholms universitet Ove Bring som anser att Turkiets aktion är olaglig. De turkiska trupperna har visat stor nonchalans när det gäller civila liv, t.o.m. obeväpnade civila har avrättats av den turkisk stödda milisen.
Den turkiska armén har heller inte dragit sig för att använda tunga vapen i tätt befolkade områden, vilket lett till oproportionerligt många civila döda och skadade. Till och med sjukhus har varit måltavlor för artilleribeskjutning.
Styrelsen för Kristdemokraternas svenska organisation, KDS, fördömer starkt Turkiets aggression i norra Syrien. Vi understöder Finlands och andra EU länders beslut att inte längre bevilja nya tillstånd för vapenexport till Turkiet.
Ytterligare kräver vi att även redan tidigare beviljade exporttillstånd som ännu är i kraft ska dras tillbaka. Vidare bör även Finland, som EU:s nuvarande ordförandeland, verka för att kraftiga sanktioner mot Turkiet införs.
Sanktionerna bör riktas mot president Erdoğan och hans regeringskumpaner, men även mot Turkiets ekonomi, detta eftersom ett folkligt missnöje i det egna landet ofta är det enda som kan frambringa förändring.
Vi vill också uppmana alla finländare att bojkotta resor till Turkiet framöver. Genom att avstå från att välja Turkiet som semesterort sänder vi en klar signal att vi inte stöder den turkiska aggressionen och den etniska rensning som just nu utspelar sig.
Givetvis har vi förståelse för att det inte inte alltid är möjligt att avboka redan planerade resor, uppmaningen till bojkott gäller främst att i framtiden inte boka semesterresor till Turkiet. Detta fram tills det att Turkiet upphört med sin aggression och låtit den lokala befolkningen återvända, som nu tvingats på flykt.
Vi uppmanar även resebolagen att ta sitt ansvar och under rådande omständigheter inte längre erbjuda resor till Turkiet.
Martin Luther King sa ”Problemet är inte de onda människorna, utan de goda människornas tystnad”. Därför måste Finland och EU stå enat och starkt och inte böja sig för Erdoğans hotelser.
Styrelsen för Kristdemokraternas svenska organisation, KDS
genom ordförande Leo Byskata och styrelsemedlem Daniel Tunér
 

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter