Förflytta dig till innehållet

KD: Arbetslösa män står bakom den sjunkande nativiteten i Finland

Enligt Kristdemokraternas partistyrelse är det många unga män som tvekar att grunda familj på grund av bristfällig utbildning och arbetslöshet. Nu behövs ett faderskapspaket för att sätta sprutt på nativiteten, föreslår KD.

Kristdemokraterna hänvisar till statssekreterare Martti Hetemäkis utredning vid Finansministeriet som slår fast att allt fler unga män halkar efter i utbildningen och sysselsättningen. Enligt KD leder det här till arbetslöshet, marginalisering och en sjunkande nativitet.
Nu vill KD främja ett så kallat faderskapspaket som ska få de fruktsamma unga männen på andra tankar. Kristdemokraterna föreslår bland annat kraftfulla satsningar på yrkesutbildningen i östra och norra Finland, generösa lönesubventioner för långtidsarbetslösa och en indexjustering av de ekonomiska stöden till barnfamiljer.
– När vi får med oss alla unga män i samhället så föds det fler barn, skriver Kristdemokraterna i sitt pressmeddelande som har undertecknats av KD:s partisekreterare Asmo Maanselkä.
Enligt KD är den sjunkande nativiteten ett stort problem för det finska samhället.
– Den låga nativiteten leder till utökade utgifter för pensioner, höjer sparkraven och underblåser behovet av utländsk arbetskraft. Det råder till exempel en skriande brist på närvårdare och småbarnspedagoger. Vi måste komma åt orsakerna till den låga nativiteten, skriver KD.
Enligt Kristdemokraterna är Finland fjärde sämst på att sysselsätta unga män i jämförelse med andra OECD-länder.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *