Förflytta dig till innehållet

Kattans julbasar lockade igen hundratals — i år går pengarna till lokal välgörenhet

Produkterna är vackert inslagna. Foto: Monica Forssell


Torrkakor, bröd, maränger, godis… Borden dignar av läckerheter som studerandena, och kanske deras mammor eller pappor,  bakat till gymnasiet Katedralskolans traditionella julbasar.
— Torrkakorna går väl åt, konstaterar Alexandra Eriksson som tillsammans med Elsa Klingstedt står i skolans entré och säljer.
Det väller in av människor och bakverken har strykande åtgång.

Alexandra Eriksson och Elsa Klingstedt gillar tanken på att pengarna går till konkret välgörenhet i Åbo. Foto: Monica Forssell


Kattans julbasar är en välgörenhetsbasar och i år går pengarna till olika lokala organisationer. Studerandena har kontaktat bland annat äldreboenden, daghem och djurskyddsföreningen för att höra vad de behöver och efter basaren är det meningen att de olika önskemålen ska uppfyllas. Blir det pengar över kommer man att skänka dem till Unicef.
— Väldigt konkret, konstaterar skolans vice rektor Lena Malmio, som följer med kommersen.

Vice rektor Lena Malmio i samspråk med Ellen Salmivirta och Linda Wideman. Foto: Monica Forssell


Esko Haapaniemi, som har kommit från Salo för att besöka Gamla Stortorgets julmarknad, värmer sig med en kopp kaffe i skolans café.
— Jag visste inte ens att det fanns ett svenskt gymnasium i Åbo, säger Haapaniemi glatt överraskad.

Esko Haapaniemi kom från Salo för att njuta av julstämningen i Åbo. Foto: Monica Forssell


Förutom att skolans studerande säljer och uppträder med bland annat lucia,  fungerar de också som guider och berättar för besökarna om skolan och visar dem vid behov runt.
Så förutom att skolan passar på att samla pengar för välgörande ändamål, är basaren också ett tillfälle för skolan att visa upp sig.
— Våra studerande gör ett gott jobb då de arbetar för andra än sig själva, säger Malmio och tillägger att basaren är ett tillfälle för hela skolan att göra något tillsammans och att alla har en egen uppgift.
Basaren brukar inbringa ett par tusen euro. Kattans julbasar har, med några års uppehåll, ordnats varje år sedan år 2003.

Katedralskolans julbasar är tradition. Foto: Monica Forssell

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter