Förflytta dig till innehållet

Kattans arkeologiska utgrävningar öppnas för allmänheten

De arkeologiska utgrävningarna under gymnastiksalens golv har resulterat i större fynd än väntat, bland annat en gata från 1700-talet och två stenhus. Foto: Seppo Kemppainen, Åbo stad


Det tillfälliga pop up-utställningen ”Åbo goes Underground” i Katedralskolan ger en chans att i sommar se rester av den medeltida staden.
De medeltida sten- och tegelbyggnadernas källarkonstruktioner under gymnastiksalen härstammar från tiden före Åbo brand 1827. Efter branden fylldes källarna som fanns på de ödelagda tomterna.
Katedralskolans gymnastiksal, i hörnet av Nunnegatan och Östra strandgatan, byggdes på dessa ruiner i början av 1900-talet.
För närvarande sker en ombyggnad som ska stärka grunden under gymnastiksalen. Redan under planeringen av arbetet beaktades möjligheten att det kan dyka upp rester av stenbyggnader under golvet.
Det som hittades visade sig sedan vara en oväntat välbevarad helhet, med bland annat en gatstump av Klosterågatan från 1700-talet samt grunderna till två stenhus. Klosterågatan var en huvudgata i det medeltida Åbo. Stenhusen härstammar troligen från 1400–1500-talen.
Efter den tillfälliga pop up-utställningen ska utgrävningen täckas.
Ursprungligen var det tänkt att utgrävningarna skulle avslutas i slutet av mars. Målet är att Katedralskolan igen kan börja använda gymnastiksalen i augusti 2019.
Utgrävningarna visas upp tisdagar till lördagar den 12–26 juni (kl. 10–18), samt den 27 juni–1 juli (kl. 10­–20). Guidningen, som är gratis, ordnas på svenska, finska och engelska.
Gruppstorleken kommer att vara begränsad till ungefär 20 personer per gång. Förhandsbokningen till visningarna öppnar den 25 maj i webbtjänsten Lyyti. Länken kommer att finnas på Åbo stads evenemangskalender.
 

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *