Förflytta dig till innehållet

Kattanelever framför egna musikalen Birks Änglar på torsdag

De sista förberedelserna är i full gång inför årets upplaga av Katedralskolans traditionella musikal. Idag gör man en sista genomgång och på torsdag blir det genrep och premiär. Årets musikal, som går under namnet Birks Änglar, är en berättelse om sju revolterande kvinnliga karaktärer. Manuset har skrivits av Ofelia Paile, abiturient. Paile är också regissör för pjäsen.
– Det utspelar sig på ett barnhem, där de här sju tjejerna bor tillsammans med den manipulativa föreståndaren Birk, en ganska absurd karaktär. Det gör att de här flickorna får en väldigt stark samhörighet, de ser sig som systrar. De hålls fångna mot vilja och bestämmer sig för att revoltera och rymma. Ett stort tema är lojaliteten mellan de här flickorna.
Paile har inte någon enskild inspirationskälla, men hade redan från början tanken att det skulle handla om en sorts sekt. Eftersom flickorna utgör ett kollektiv finns inga uttalade huvudroller, men en av de mer framträdande karaktärerna spelas av Milla-Maj Majasaari.
– Min karaktär Nina är en drivande faktor i deras revolution, hon vågar vara rebell. Hon är en ganska cool tjej som inte direkt visar sina känslor utåt.
Majasaari har inte varit med i någon av Katedralskolans musikaler tidigare, medan Paile var med som skådespelare ifjol. Med för andra året är också Vera Lindén, som har gjort flera av koreografierna och också själv är med och dansar.
– Jag hade egentligen inte tänkt vara med i år på grund av att det är så mycket jobb med studentskrivningarna, men jag blev övertalad av Ofelia och ångrar absolut inte att jag ändå kom med. Det är en ganska mäktig känsla när man börjar märka att det faktiskt blir en musikal av det hela, berättar Lindén.

Vera Lindén, Ofelia Paile och Milla-Maj Majasaari. Foto: Fredrik Häggman.


Musikalen görs inom ramarna för en projektkurs för Katedralskolans tvåor och treor. Paile får dessutom en modersmålskurs för att hon skrivit manus. Musiken består av dels coverlåtar, dels översatta låtar och låtar med egen text. Projektkursen dras av musikläraren Riikka Jutila.
– Jag försöker ta en medvetet passiv roll för att gruppen ska få samarbeta och utvecklas tillsammans. Det brukar vara en eller två som skriver manus, och så finns jag med som stöd om det blir stressigt att få ihop manuset.
Musikalen har också förändrats under processens gång, i och med att skådespelarna har gjort karaktärerna till sina egna. Paile, Majasaari och Lindén är överens om att samspelet i gruppen fungerar bra och att alla får bidra på det sätt de vill.
– Samtidigt är det positivt att Ofelia har kunnat styra och ge konstruktiv feedback. Det är ett bra stöd för mig som inte har varit med förr, säger Majasaari.
Varför ska man gå och se på musikalen Birks Änglar?
– Det är en unik historia med väldigt välskrivna karaktärer. Ofta ser man ganska stereotypa kvinnliga karaktärer som en typisk mamma, flickvän, fjortis och så vidare, men här har varje enskild karaktär en egen personlighet, menar Lindén.
– Och dessutom finns det mycket humor, inflikar Majasaari.
Musikalen framförs för allmänheten på torsdag klockan 19  och för skolelever tre gånger under fredagen. Föreställningarna är gratis och äger rum i Arbis.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter