Förflytta dig till innehållet

Kattanelev vann pris för bästa studentresultat i historia

Person i gränd

Person i gränd

Linn Svanberg vann pris för bästa studentresultat i historia. Foto: Emma Strömberg


Linn Svanberg, student på Katedralskolan, har vunnit Svenska Litteratursällskapets (SLS) pris för bästa resultat i studentskrivningarna i historia.
– Jag blev nog ganska chockad när jag fick veta att jag vunnit priset. Jag visste att jag fått höga poäng, men tänkte inte att det skulle vara bästa resultatet i Svenskfinland, säger Linn.
Hon fick 111 av 120 poäng i historia i studentskrivningarna.
Hon berättar att hon alltid varit intresserad av historia.
– Men jag har aldrig varit den som suttit uppe och läst hela nätter. Jag har lyssnat och följt med under lektionerna och sedan bara behövt repetera hemma.
Några av Linns kompisar har haft ett lässchema under läslovet inför studentskrivningarna och gått till biblioteket varje dag, men själv planerade Linn inte sitt läsande så systematiskt utan repeterade när andan föll på.
Hon har repeterat med kompisar både inför studentprovet i historia och i samhällslära, som hon också skrev.
– Det rekommenderar jag. Åtminstone för mig fastnar det bättre om jag diskuterar med någon annan istället för att bara stirra på en text.

Vill förstå varför saker fungerar som de gör

Linn Svanbergs intresse för historia bottnar i att hon vill förstå sin samtid.
– Jag har alltid velat ha en djup förståelse för hur saker fungerar i världen och grunden för det är att förstå historien.
Linn har sökt in till samhällslära både i Soc&kom i Helsingfors och till Åbo Akademi. Hon hoppas på att komma in i Helsingfors eftersom hon har bott i Åbo hela livet och vill prova på någonting nytt.
– Men jag trivs också i Åbo, konstaterar hon.
Det här är fjärde året som Svenska litteratursällskapet i Finland delar ut pris till studenter som fått högsta poäng i studentskrivningarna i modersmålet, historia och samhällslära i svenska skolor. Alla pristagare får 1000 euro.
Katedralskolan har utmärkt sig väl under de år som priset delats ut. Förra året fick Elias Ketonen priset i samhällslärare och året innan gick historiepriset till Sean Rehn.
Linn Svanberg konstaterar att historieundervisningen håller hög kvalitet i Katedralskolan. Historieläraren Christoffer Enström får beröm.
– Toffe är en fantastisk lärare. Han är väldigt bra på att förklara komplicerade saker lätt och roligt. Också de som inte är så intresserade brukar klara sig helt bra, säger Linn.
Hon nämner att också läraren Jaakko Lindfors, som också undervisar några kurser i historia, bidrar till den högklassiga undervisningen.
I år gick studentpriset i modersmål till Nora Lillas från Topeliusgymnasiet i Nykarleby och Elin Dölker från Gymnasiet Lärkan i Helsingfors fick priset i samhällslära.
Genom studentpriset vill SLS lyfta fram det viktiga arbete skolorna gör för det svenska språket och den svenska kulturen i Finland och främja intresset för universitetsstudier i humanistiska ämnen och samhällsvetenskaper.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *