Förflytta dig till innehållet

Kårkullas omsorgsbyrå i Pargas har flyttat

I nya omsorgsbyrån. Fr v Miia Lindström, Dorrit Mattsson, Arja Edenvall och Björn Sundström. Foto: Anja Kuusisto


Kårkullas omsorgsbyrå för Åboland har fått nya och ändamånsenliga lokaler i det som förr var Nordeas övre våning, på Strandvägen 8 i Pargas.
Omosorgsbyrån är ett team med experter som håller kontakt med kommuner och andra kunder, och relativt sällan har de besökare utifrån.
– Trots det är det en stor fördel att vi finns så här centralt i Pargas, säger regionchefen för Åboland, Miia Lindström.
Det är nytt att hon som regionchef också har sitt arbetsrum i omsorgsbyrån, tidigare satt hon i centralförvaltningen i Kirjala.
I Kårkullas omsorgsbyråer i övriga delar i Svenskfinland har regionchefen alltid jobbat utgående från omsorgsbyrån, men eftersom centralförvaltningen finns i Pargas har upplägget här varit ett annat.
Utöver Lindström har tre andra experter sina arbetsrum i omsorgsbyrån. Här jobbar socialkuratorn Arja Edenvall, psykologen Björn Sundström och pedagogiska handledaren Dorrit Mattsson.
De är alla glada över flytten. Byrån fanns också tidigare i samma kvarter, men då var arbetsrummen inrymda i en vanlig lägenhet och de var betydligt mer trångbodda. Nya ergonomiska skrivbord gör också sitt för trivseln.
– Det är som natt och dag mellan mitt förra arbetsrum och det här, säger Edenvall.
Hennes jobb handlar i hög grad om att hålla kontakter med kommuner som köper Kårkullas tjänster, och med de olika Kårkullaenheternas ledare. Pedagogiska handledaren Dorrit Mattssons arbete är mera på fältet med besök hos brukare. Hennes tjänster anlitas också av kommuner som exempelvis behöver ett bollplank i vårdteamet kring ett barn med specialbehov.
Psykologen Sundström jobbar också både på fältet och i omsorgsbyrån. Han ser en stor fördel med den nya byrån.
– Vår förra byrå var lyhörd, här är det bra ljudisolerat.
Deras team kommer att växa. En tjänst som ambulerande sjukskötare är ny och ledig.
– Livslängden i samhället stiger och så gör även våra brukares, säger Miia Lindström och vi behöver fler med medicinskt kunnande.
Enbart i Åboland bor cirka 170 Kårkullaklienter eller brukare. Omsorgsbyråns arbetsfält är som namnet säger Åbo, Pargas och Kimitoön (se faktarutan).
– I Pargas finns planer på ett nytt boende till Bläsnäs, men då bygget är beroende av statlig Ara-finansiering förhandlar vi ännu om våra ritningar för huset. Det boendet ska få 10 platser, berättar Lindström.

På Strandvägen 8. Här finns Kårkullas omsorgsbyrå numera, i bild regionchefen Miia Lindström.

Kårkullas omsorgsbyrå i Åboland

  • Är byrån där ett team med experter har sina arbetsrum: Regionchefen, socialkuratorn, psykologen, pedagogiska handledaren och i framtiden även ambulerande sjukskötaren.
  • Har i oktober flyttat in på Strandvägen 8 i Pargas, och har öppet hus den 24 november klockan 13–16.
    Kårkullas centralförvaltning finns i Kirjala i Pargas men Åboland är också, precis som andra regioner i Svenskfinland, en egen region för Kårkulla.
  • I den åboländska regionen ingår fem serviceenheter men de har verksamhet på många fler adresser.
  • I Pargas finns boenden på Skansvägen, Peppargränd, i Tennby, i Pjukala och i Kirjala. Arbetscentralen som finns i bowlinghallens övre våning, på Strandvägen, ingår i serviceenheten Mocca.
  • I Åbo finns en boendeenhet på Beckåkersstigan, sedan finns Flätan, en enhet på Trädgårdsgatan, och ungdomsverkstaden Troja, alla dessa ingår också i Mocca.
  • På Kimitoön heter serviceenheten Småland och till den hör boendet på Violavägen och på Mästargränd samt verksamhet med arbetscentral, café och loppis.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter