Förflytta dig till innehållet

Karinahemmets öde oroade politiker på fullmäktiges frågestund: "Kunde staden ha gjort något för att rädda hemmet?"

Karinahemmet på Hirvensalo i Åbo.

Karinahemmet på Hirvensalo i Åbo.

Karinahemmet på Hirvensalo i Åbo. Foto: Pia Heikkilä


Kan Åbo stad ännu göra något för att trygga en fortsatt verksamhet vid Karinahemmet? Det frågade Jaana Auvinen (Blå) under stadsfullmäktiges frågestund i går kväll.
Karinahemmet på Hirvensalo och stiftelsen Lounais-Suomen Saattohoitosäätiö har erbjudit vård i livets slutskede sedan början av 90-talet. Nu är stiftelsens pengar slut och verksamheten ska läggas ned.
Bestörtningen har varit stor efter beskedet.
Riitta Liuksa, direktör för välfärdstjänster, svarade på Auvinens fråga med att konstatera att stadens händer är bundna. Dels har stiftelsen själv bett att avtalet med staden hävs – dels skulle en fortsatt verksamhet förutsätta att staden skulle köpa klart fler platser.
– För att det skulle gå runt borde staden köpa sexton platser på heltid, oberoende av om de behövs eller inte. Det skulle kosta staden 660 000 euro mer enbart i år.
Det är sannolikt att det här inte ens skulle vara möjligt enligt gällande upphandlingsregler, enligt Liuksa.
Mikael Miikkola (Sannf) kom med en följdfråga om hur mycket pengar Åbo stad använder för vård i livets slutskede. Är det lite jämfört med riksnivå, som han förstått?
Liuksa svarade med att staden följer nationella utstakningar för hur anstaltsvård och hemvård ordnas i samband med så kallad palliativ vård.
SFP:s Ulla Achrén ville för en del ha ett svar på frågan om det som nu skett är en följd av att staden prioriterat att utveckla egen vård i livets slutskede.
Liuksa svarade med att det som staden nu erbjuder genom sjukhuset Kaskenlinna på Lillheikkilävägen har anpassats för att bättre motsvara önskemål från både dem som får vård och deras anhöriga.
 
Läs också:
Karinahemmet på Hirvensalo läggs ner – har erbjudit vård i livets slutskede i 25 år
SDP i Åbo vill inte att Karinahemmet stängs
Många chockade över att omtyckta Karinahemmet läggs ned
Kolumn: Karinahemmet och den goda döden
ÅUCS kan få enhet för palliativ vård när Karinahemmet stänger

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *