Förflytta dig till innehållet

Kari och Piritta blev blixtförälskade efter första Tinderdejten – ”Jag visste genast att jag hittat mitt livs kärlek”

en man ger en kvinna en ros över ett bordKim Lund

Det märks direkt att paret som sitter framför mig på Aboa Vetus kafé är så där härligt nyförälskade som man bara ser på film. Ögonen tindrar då de tittar på varandra och då och då smeker mannen kvinnan ömt över låret. Som skärmbild på sin telefon har han ett foto på sitt livs kärlek.

Han heter Kari, är 50 år gammal och bor i Askais. Han har två äktenskap bakom sig, det första varade i 22 år, det andra i nio. Vid årsskiftet tog en ettårig Tinderrelation slut.

Hon heter Piritta och är ett år yngre. Piritta är frånskild ensamförsörjare till två tonåringar och företagare i Nådendal.

För en och en halv månad sedan matchade de med varandra på Tinder. Två dagar senare träffades de för en tvåtimmars promenad på Hirvensalo med Pirittas hund Lola. Efter det var ingenting som förut.

– Jag trodde inte man kunde uppleva så här starka känslor. Jag fick tårar i ögonen på hemvägen och var tvungen att stanna bilen. Jag visste genast att jag hittat mitt livs kärlek och att det här blir mitt sista förhållande. Nu går jag bara omkring med ett leende på läpparna, säger Kari.

Känslorna var ömsesidiga.

– Redan då jag sett hans bilder, läst hans profiltext och chattat med honom tyckte jag att han var så glad, uppriktig och på allvar intresserad av mig. Intrycket bara förstärktes när vi träffades, han var artig och stilig och vi synkade direkt. Till och med hunden tyckte om honom.

Piritta gick hem från träffen, lycklig och förälskad.

– Jag visste att det här är min man.

Kompisen fick Piritta att ändra sin inställning till Tinder

Ännu i somras var hon tveksam till Tinder och trodde att hon inte skulle ha vare sig tid eller lust att inleda en seriös relation. Men efter att ha tillbringat tre dagar på en stuga med sin väninna som lovordade Tinder bestämde hon sig för att ge dejtingappen en chans.

– Jag hann vara på ett par dejter innan jag träffade Kari. En av männen pratade bara om sig själv och klagade på Åbo dit han flyttat med sin exfru. Det kändes som om jag var hans terapeut och jag räknade minuterna tills jag kunde gå därifrån.

Du måste vara ärlig och inte säga att du söker ett seriöst förhållande om du i själva verket är ute efter ett engångsligg.

Men det går alltså att hitta kärleken på en dejtingapp även om många blir besvikna. För att undvika brustna hjärtan och sårade känslor finns det några spelregler som det lönar sig att följa, säger Kari och Piritta. Du ska till exempel inte spela dubbelspel och inleda förhållanden med flera personer samtidigt och du ska alltid respektera den andras känslor.

– Du måste vara ärlig och inte säga att du söker ett seriöst förhållande om du i själva verket är ute efter ett engångsligg. Träffar du eller chattar med någon och märker att kemierna inte möts ska du inte bara försvinna, utan öppet säga att det här inte fungerar. Annars knäcker du lätt den andras självförtroende som kan tro att det är något fel på hen.

LÄS OCKSÅ

Du ska inte heller ha för höga förväntningar och göra upp en tiopunkters lista på alla de egenskaper som du vill att din partner ska ha eller hur hen ska se ut. I synnerhet i mogen ålder kan det vara svårt att hitta någon som uppfyller alla kriterier och ibland måste man kompromissa och ge avkall på orealistiska önskemål.

Är det frågan om ett rent sexförhållande är det också okej om båda är med på noterna.

Du kan inte heller förvänta dig en massa lajks om du ser sur, purken och ovårdad ut eller publicerar bilder på dig själv och ditt ex eller endast landskap och vackra solnedgångar.

– Man kan inte endast ställa krav på den andra, man måste också vara redo att göra en egen insats. Du bemöts på samma sätt som du bemöter andra. Vill du verkligen ha ett seriöst förhållande ska du vara färdig att binda dig på riktigt, men en relation får inte bli ett självändamål så att du med våld inleder någonting som du känner på dig att inte kommer att hålla.

Men så länge man är överens är det fritt fram att välja hur man går vidare, säger Piritta.

– Det behöver inte alltid vara så seriöst. Man kan träffas sporadiskt för att gå på teater eller restaurang eller göra något annat trevligt tillsammans. Är det frågan om ett rent sexförhållande är det också okej om båda är med på noterna, säger Piritta.

Kaffet är urdrucket och intervjun är slut. Hand i hand går kärleksparet längs med ån till Biblioteksbron. Där ber jag dem stanna och frågar om de kan kyssa varandra så att jag kan ta ett foto av dem.

– Inga problem, det gör vi så gärna, säger de och sekunderna senare möts deras läppar i en kyss fylld med kärlek.

ett par kysser varndra på en broKim Lund

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter