Förflytta dig till innehållet

Kåren tar dragbrunch till Finland — populärt koncept från USA introduceras i Åbo

Julia Blomqvist (t.h.) ville introducera det festliga brunchkonceptet från sitt hemland och artisten Horseboy95, från Åbo, tillfrågades om han vill hålla i trådarna för tillställningarna. Foto: Emma Strömberg


Det finns inte tillräckligt bra bruncher i Åbo, tyckte Julia Blomqvist som kommer från USA och arbetar på Kårens krog Street Food Bar.
– Jag saknar de mer amerikanska bruncherna här, säger hon.
Blomqvist gjorde därmed slag i saken och bestämde sig för att själv arrangera sådana bruncher som hon vill se mera av.
– Det kommer inte att vara buffé, som på de flesta bruncher i Åbo utan mera upplagt på fat på amerikanskt vis.
Det största nya inslaget är showelementet. Under den tre rätters måltiden kommer olika dragartister att uppträda. Kåren är först i Finland med dragbrunch-konceptet, säger Blomqvist.

Pop på campus i USA

Hon berättar att dragbruncher har blivit ett populärt koncept på universitetscampus i USA. Street Food Bar vill att dragbruncherna ska vara en fest som kickar igång lördagens festligheter. De har en drinkmeny som man kan beställa med maten. Brunchen börjar också lite senare än vanligt, klockan 15. Dragbruncherna hålls en lördag i månaden med temabruncher kring Halloween och jul.
Artisten Horseboy95 från Åbo är konferencier under bruncherna. Han är glad över att kåren velat satsa på mera underground dragshow. Han förklarar att undergroundscenen ger större frihet för olika uttrycksformer och att det också finns utrymme för politiska framföranden.
– Humor är naturligtvis ett centralt element, men det ska också vara möjligt att behandla svårare saker inom dragscenen, säger Horseboy95.
Förutom han kommer också dragartisten Ratt Queen från Åbo att uppträda under alla bruncher, de flesta andra artister kommer från Helsingfors.
Horseboy95 konstaterar att underground-dragscenen är ganska liten i hela Finland, och att det inte finns något motsvarande forum i Åbo.
– Det är väldigt roligt att dragartister nu får en plats att uppträda på i Åbo.
Den första dragbrunchen ordnas lördagen den 7 september.

Helt vegetarisk meny

en sandwich i papper

Vegetarisk sandwich. Foto: Emma Strömberg


Street Food Bar öppnade i torsdags efter sommarpausen och har övergått till en helt vegetarisk meny. Köksmästaren Joakim Stolpe säger att det är en naturlig utveckling att gå hela vägen och skippa allt kött på menyn.
– Hållbarhet är viktigt inom restaurangbranschen och den vegetariska maten har också sålt bra under vårt första år, säger Stolpe.
Street Food Bar ägs av Studentkåren och öppnade förra hösten.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter