Förflytta dig till innehållet

Kåren anlitar konsultföretag för 15 000 euro

Pontus Lindroos. Foto: Christoffer Holm

Kårfullmäktige godkände förra veckans torsdag på ett extra insatt möte att anlita ett konsultföretag för en summa på 15 000 euro. Företaget ska dels hjälpa till med rekryteringen av ny personal och samtidigt se över Kårens organisationsstruktur och hjälpa till att förnya den.

Pontus Lindroos, Kårstyrelsens ordförande, säger att de måste hitta både en ny generalsekreterare och socialpolitisk expert i början av hösten då Kåren annars också har väldigt fullt upp när alla nya studerande kommer. Därför upplevde de att de behövde utomstående hjälp med rekryteringsprocessen. Den förra socialpolitiska experten sade upp sig och generalsekreteraren blir föräldraledig.

– När några i personalen byts ut tyckte vi att det också var passligt läge att se över våra strukturer och utveckla studentkåren till att bli mer modern enligt den strategi fullmäktige godkände förra hösten och göra det på ett proffsigt och bra sätt, säger Lindroos.

Vad är det ni tänker att ska förändras?

– Slutresultatet kan jag inte kommentera nu. Men i den nya strategin står det att vi ska bli mera serviceinriktade så att medlemmarna får mervärde för det de betalat.

Lindroos är övertygad om att de 15 000 euro som Kåren lägger på konsultavgifter kommer att betala tillbaka sig.

Jacob Storbjörk som är fullmäktigeledamot och gruppordförande för Socialdemokratiska studerande vid Åbo Akademi, är inte övertygad över att anlitandet av konsulttjänsten är en bra affär. Han tycker att det luktar new public management (att offentliga organisationer börjar styras som företag).

Han medger att det är en utmanande situation att tvingas anställa två nya personer just när studieterminen börjar.

– Men nog har studentkårer i alla tider klarat av sådan utmaningar utan att anställa dyra konsulter. Inte ska det vara svårare än att göra en öppen ansökan och pusha på personer som kunde vara lämpade för jobbet.

– Och när det gäller att implementera den nya strategin så är det något som fullmäktige gemensamt borde jobba med och som man borde involvera medlemmarna i.

Jacob Storbjörk. Pressfoto

Storbjörk konstaterar att det kan finnas sådant som studentkåren inte kan och där det är relevant att anlita utomstående experter, men att just i de här två frågorna borde styrelsen ha kapacitet och mandat att klara det på egen hand.

– 15 000 euro är mycket pengar och de skulle man istället kunna satsa på ett vettigare sätt för annan verksamhet för studerande.

Socialdemokratiska studerande har räknat ut att den summan motsvarar 130 medlemmars kåravgifter. Alla som studerar vid universitet måste vara kårmedlemmar.

Storbjörk är också kritisk till att styrelsen sammankallade ett brådskande möte mitt under sommaren för att klubba igenom ett beslut om en tilläggsbudget som rör sig om så stora summor.

Konsultbolaget som studentkåren anlitat är HR-konsultföretaget Wise consulting från Sverige som också har kontor i Helsingfors. Vad Lindroos känner till har de inte tidigare erfarenhet av att arbeta med studentkårer.

 Vilken sorts expertkunskap är det ni förväntar er av företaget?

– De kan ge olika alternativ och vägleda i vilken riktning vi går och föra processen framåt, säger Lindroos.

Konsultbolaget kommer att jobba med Kåren under några månader på hösten.

Artikeln uppdaterad kl. 18.32 med rätt tjänster som ska tillsättas.

 

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter