Förflytta dig till innehållet

Kära Julbocken – tänk på fisket!

Åbo Underrättelsers logo

 

Jag är en nära femtioårig yrkesfiskare från Skärgårdshavet, gift med min kära hustru och vi har tre barn i skolåldern. Mest jobbar vår familj med kustnära fiske men har nu lite sysslat även med trålfiske och på vintertid med notfiske.

Vi alla väntar ivrigt på julen och har våra egna önskningar till julklapp. Barnen har skrivit var sin önskelista och skickat dem till Julbocken redan i god tid.

Med hustrun har vi några små önskningar som har kommit fram ”mellan raderna” under höstens lopp och som förr, tror jag att bägges önskemål kommer att bli förverkligade. Snälla har vi ju, åtminstone barnen, varit under årets lopp.

Men sådär allmänt skulle jag ännu ha några önskemål om saker som skulle lätta mig och mina yrkeskompisar att förverkliga vårt arbete och dess målsättning, leverera färsk, närfångad inhemsk fisk till konsumentens matbord året runt.

Och samtidigt fiska bort näringsämnen och den vägen förbättra havets tillstånd.

Yrkesfisket är ytterst starkt reglerat både från EU:s och egna myndigheternas/lagstiftningens sida.

Kära Julbocken, ge åt våra myndigheter kunskap att överföra EU:s direktiv, som är planerade att reglera fisket i världshaven, till våra kustnära förhållanden så att fisket här kan fortsätta så normalt som bara möjligt.

Ge även förståelse att årstider, istiden, storm, värmeböljorna mm till vilka vi är tvungna att anpassa oss och fisket förutsätter stort flexibilitet. Kära Julbocken, ge åt våra egna myndigheter samma flexibilitet i förverkligandet av bestämmelserna. Mest är ju yrkesfisket beroende om tillräckligt stora områden, platser där det är möjligt att fiska.

Numera har detta blivit allt svårare få tillstånd till sådana vattenområden. Ett stort hinder har blivit numera överallt viljan att skydda, grunda nationalparker, vindkraftsområden mm och samtidigt förbjuda verksamhet som ortsborna har idkat där kanske redan flera hundra års tid. Detta har drabbat hårt fisket och jakt.

Kära Julbocken, ge beslutsfattarna förstånd att fisket och jakt är ett ytterst viktigt verksamhet på dessa områden, verksamhet som delvis har lett till att områden har blivit värdefulla. Och för att kunna även i fortsättningen äga värdefulla naturarv behöver områden fisket och jakt, bägge väsentliga delar i helheten.

Yrkesfisket förutsätter stora investeringar och man borde kunna räkna en betalningstid till investeringen så att den är lönsam. Kära Julbock, ge åt riksdagen samt andra beslutsfattare kunskap att göra beslut som man kan lita på att vara länge i kraft så att vi vågar investera till fiskeredskap, hamnar, behandlingsutrymmen.

Kära Julbock. Ge forskningen förståelse och kunskap att i förslag till åtgärder ta i beaktande att det finns många aktörer som har sin inverkan till fisket och fiskbestånden.

Givetvis det är alltid lättast att rikta åtgärden till yrkesfisket men enligt statistiken vissa andra ”fiskare” har numera mycket större inverkan till fiskbestånden, även vattenkvaliteten än yrkesfisket/fiskodlingen.

Gamla sanningarna stämmer inte mera. Ge forskningen orädda att komma fram med lite annorlunda begränsningsförslag som hittills. Och att ändringarna i kvoten inte skulle vara så dramatiska som de i vissa fall har varit.

Kära Julbock. Ge åt våra beslutsfattare kunskap till bredare syn till alla de faktorer som har sin inverkan till fiskbestånden. Och orädda att föreslå/förverkliga beslut som enligt ”allmänna opinionen” inte skulle vara så populära.

Även andra faktorer än yrkesfisket kan begränsas till yrkesfiskets förmån. Och över tre miljoner matlag som köper fisk från butikerna tackar.

I somras blev min ryssjearm två gånger överkörd och blev bruten. Kära Julbock. Ge fritidsbåtskepparna nya glasögon och lär dem att utkik är en ytterst viktig sak i båttrafiken. Och lär dom att flaggorna kring bragden har faktiskt betydelse. Det är alltså inte fråga om ett konstverk.

Olika sorts drag har jag också redan en tillräcklig stor samling, par gånger har till och med fått sår av vissa som har fastnat i garnen.

Kära Julbock, låt spöfiskarna hålla sig borta från mina bragder. Ett mycket mindre antal sälar och skarvar skulle bra räcka åt mig men antar att önskan är även till Julbocken omöjlig att förverkliga, så stark är allskyddarearmen. Suck.

Men om dessa önskningar ens lite skulle bli verklighet under kommande åren kunde vi yrkesfiskare här ute i skärgård och på fastlandssidan fortsätta arbetet för att försörja konsumenten med närfångad vildfisk som förutom att är hälsosamt och smakligt hjälper havets tillstånd.

Inte att tala om att hålla den traditionella skärgårdskulturen med alla sina unika utsträckningar kvar.

Din trogna vän Paulus.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter