Kapitaliserar på kvinnlig omsorg — i vårdbolagen är vinstmarginalen de anställdas ansvarskänsla
Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.
I ÅU:s intervju med anställda på Esperi Care i Åbo vittnar de om systematisk underbemanning. Bolaget litar på anställdas ansvarskänsla och att de anstränger sig till det yttersta för att det ändå ska fungera på något sätt.
Nu när det stormar kring de privata vårdbolagen och deras fiffel för att inte följa personalbestämmelserna är det värt att hålla i minnet att underbemannig och vårdare som sliter ut sig också är ett problem inom den offentliga sektorn.
Kommuner sitter också med budgeter och räknar om det finns rum att skära i kostnaderna för äldreomsorgen. Personalmängden står i fokus och tjänstemän eller politiker kan ha annan uppfattning om hur många som behövs på jobb än de som ska vårda.
Oberoende av hur mycket det skärs ner kommer de som har människors liv i sina händer naturligtvis att in i det sista göra sitt yttersta.
Vården är fortfarande en väldigt kvinnodominerad sfär. I de olik omgångarna av hopplösa löneförhandlingar för att få upp vårdares och sjukskötares löner brukar det figurera en idé om att människor inte väljer yrket för pengarna, utan för att de vill hjälpa människor.
Idén om den naturliga kvinnliga omsorgen spökar i bakgrunden.
Det groteska när detta mönster inom vården överförs till den privata sektorn är att den ”kvinnliga omsorgen” utnyttjas för att maximera aktieägarnas vinst.
Det att verksamhet som handlar om att vårda människor har som sitt primära syfte att generera vinst, som för vilket annat aktiebolag som helst, sätter inte bara klienterna i en utsatt situation, utan försätter också vårdaren i en konflikt mellan yrkets syfte (omvårdnad) och arbetsgivarens syfte (vinst). Jämför detta med ett bolag som producerar en produkt för att sälja den med vinstmarginal där samma konflikt inte uppstår.
I vårdbolagen är vinstmarginalen de anställdas ansvarskänsla. Där ledningen inte tar något etiskt ansvar för verksamheten eftersom de har aktiebolagets syfte för ögonen får de som arbetar på golvet kompensera – tills utbrändheten kommer emot.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.