Förflytta dig till innehållet

Känt landmärke i Åbo hamn jämnas med marken

Kim Lund
En blå lagerhall i en hamn
Lagerbyggnaden som reser sig i Åbo hamn ska jämnas med marken i vår.

Den karakteristiska kyrkliknande lagerbyggnaden som reser sig vid Speditionsgatan i Åbo hamn har tjänat ut sin tid och rivs i vår.

Hallen som går under namnet Aura Bulk byggdes år 1989 och har främst använts till att förvara bulklast och lösgods. Under de senaste åren har behovet av ett så stort lagerutrymme minskat kraftigt och den stora hallen har för det mesta stått tom.

Då Aura Bulk byggdes var den slags prototyp för hur moderna lagerutrymmen kunde se ut. Den speciella utformningen visade sig ändå inte vara helt lyckad och att fylla lagret var rätt så utmanande.

Varorna fördes in i den 2 000 kvadratmeter stora hallen med hjälp av transportband, som enligt dagens kvalitetskrav är hopplöst föråldrade, skriver ägaren Stevena ab i ett pressmeddelande.

Ett liknande lager byggdes senare i Nådendal. Där hade man tagit lärdom av de planeringsmissar som gjordes i Åbo och Nådendalslagret används fortfarande i dag, bland annat som förvaringsplats för salt. Efter att byggnaden borta överlåts tomten till Åbo hamn ab.

– För vår del är byggnaden inte längre ett hinder för byggandet av den nya samterminal eller utvecklandet av Slottsfältet, säger Stevena i pressmeddelandet.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter