Förflytta dig till innehållet

”Känslan av att stå på scen och säga mina repliker går inte att jämföra med något annat jag vet om”

ung tonårsflicka ler mot kameran

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Jag står på scenen, och lamporna släcks.

Det är över.

Jag ligger ner på scenen efter att ha gjort en dans för vad som känns som den tusende gången, och pustar äntligen ut. Det är hett på scenen, men det beror troligen på alla lagren kläder vi hade på oss.

Jag älskar teater. Jag älskar att skådespela, att spela olika roller, att lära känna andra som också spelar teater och berättelserna som man får fram på scen. Känslan av att stå på scen och säga mina repliker går inte att jämföra med något annat jag vet om.

Jag har sysslat med teater i flera år nu. Det har gett mig en ny syn på livet, för man lär sig många nya saker och man kan lära sig förstå andra bättre och det har det lärt mig att visa hänsyn till andra och respektera dem, för man vet inte alltid vad de går igenom.

Teater lär en också att uttrycka sig på flera sätt, vilket kan hjälpa en som brukar vara tystlåten att få en röst. Jag skulle rekommendera teater eller skådespeleri åt någon som inte vet hur de ska uttrycka sig själv, eller sina problem, men också till någon som vill skaffa nya upplevelser och nya vänner med samma intressen.

När jag först började, tänkte jag inte att spela teater skulle betyda så mycket för mig, men sedan jag började har jag alltid sett fram emot de eftermiddagarna där jag får bli någon annan och ha roligt med mina vänner, och på samma gång skapa konst.

I vår skolas dramaklubb till exempel, har vi gjort flera kortfilmer som har visats inför hela skolan, Alltid när man ser sig själv på skärm känns det ju som en ”big deal” men jag känner mig alltid så stolt över mig själv och alla mina medverkande skådespelare.

Ibland kan teater kännas svårt. Det kan vara svårt att uttrycka sig själv på rätt sätt så att publiken förstår dig, att säga sina repliker tillräckligt tydligt men också med känsla, det kan också vara svårt att ha rätt min hela tiden och att ta sig själv seriöst när man skådespelar, till exempel något riktat mot barn, eller något abstrakt. En av de svåraste sakerna för mig om man är bakom scenen blir det lätt att glömma var man är och börja prata med någon, men man måste vara helt tyst, för att precis allting hörs till publiken.

Men fast det finns svårigheter, så är teater och skådespeleri i allmänhet en väldigt rolig aktivitet, och man lär ju sig hur man ska göra efter en tid.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter