Förflytta dig till innehållet

Känner du igen vår enda valart tumlaren?

Foto: Kai Mattsson, Miljöministeriets bildbank


Miljöministeriet och Ålands landskapsregering samlar in information om observationer av den akut hotade tumlaren i Östersjön. Tumlaren är den enda valart som regelbundet påträffas i Östersjön.
Beståndet i centrala Östersjön beräknas bestå av bara cirka 500 individer.

Medborgarnas hjälp viktig

Det samlas in information om tumlaren dels genom allmänhetens observationer, dels genom akustisk övervakning.
Medborgarnas visuella observationer är en viktig källa för tilläggsinformation när det gäller att bedöma i vilken grad tumlare förekommer.
De visuella observationerna har samlats in sedan 2001.

Bland annat miljögifter inverkar på beståndet

I början av 1900-talet förekom det fler tumlare i Östersjöområdet än vad det gör i dag. På den tiden kunde tumlare observeras i Finlands hela havsområde, ända till Kemi i norr och östra Finska viken i öster.
Flera faktorer har påverkat tumlarbeståndets storlek, t.ex. miljögifter, bifångsten i samband med fiske och de stränga vintrarna på 1940-talet. Beståndet har inte återhämtat sig efter detta.
Utöver dessa utgörs dagens hot bland annat av allt fler störningar som människan orsakar, till exempel undervattensbuller och ökad sjötrafik.

Så här känner du igen en tumlare!

Låg, trekantig ryggfena
Kort och ganska rund till formen
Litet huvud och saknar den nos som är kännetecknande för många delfinarter
Cirka  145-160 cm lång
Väger 50-60 kg
Förväxlas ofta med sälen (gråsäl och östersjövikare), som är betydligt vanligare i våra kusttrakter

Det enklaste sättet att rapportera observationer av tumlare är att fylla i den blankett som finns på miljöministeriets webbplats.
På webbplatsen finns också information om hur man känner igen en tumlare. Det kan löna sig att ta bilder och videoklipp av djuret för att experter i osäkra fall lättare ska kunna avgöra vilket djur det rör sig om.

Här hittar du blanketten för att rapportera om tumlare.

En knölval sågs i maj i Bottniska viken och i Finska viken

En ung, cirka åtta meter lång knölval rörde sig i maj i den norra delen av Östersjön.
Den första observationen gjordes den 11 maj söder om Umeå vid svenska kusten. Efter detta har Västra Finlands sjöbevakningssektion i ett par repriser lösgjort valen när den har hamnat i ryssjor, den 12 maj i Bergö och den 15 maj utanför Raumo.
Valen påträffades senast i Pyttis den 17 maj och i Viborgska viken i Ryssland den 19-20 maj.
Den 9 juni drev en död knölval i land vid Graal-Müritz i Tyskland. Det kan vara fråga om samma individ som tidigare påträffades i Finland.
Knölvalsobservationen i Finland var den tredje observationen av arten genom tiderna i finska vatten, de tidigare säkerställda observationerna gjordes 1978 och 2006.
 

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter