Förflytta dig till innehållet

Kankas gård har sålts – blir internationellt forskningscenter och konstgalleri

Kankas gård. ÅU-foto


Kankas gård i Masku byter ägare. Stiftelsen för Åbo Akademi, som har ägt den medeltida herrgården sedan 1992, har sålt gården till bolaget Tractatus Properties Oy.
Stiftelsen för Åbo Akademi skriver i ett pressmeddelande att den nya ägaren vill använda gården till både ett internationellt forskningslaboratorium och ett konstgalleri inriktat på nordisk samtidskonst.
Bakom projektet står förutom Tractatus Properties också Åbo universitet, Åbo Akademi och Emmy Network Foundation. Det nya vetenskapscentret får namnet Emmy Lab. Vd för Emmy Lab är Lauri Repokari. 
Dessutom samarbetar man med andra inhemska och utländska aktörer, såsom Oxford University.
– Kombinationen skapar ett gemensamt kreativt utrymme. Det blir också en plats för konst- och vetenskapskurser, seminarier, konferenser och workshops för studenter, konstnärer och forskare, skriver Stiftelsen i pressmeddelandet.

Mannen bakom köpet: entreprenör och forskare

Bolaget är grundat 2018 och ägs av Jussi Westergren. Westergren är i dagsläget senior advisor på det så kallade kommersialiseringsbolaget Xinova, ett globalt nätverk av investerare.
På Xinovas hemsida beskrivs han som en entreprenör, forskare och filantrop.
Styrelseordförande för Tractatus Properties Oy är Raisiokoncernens tidigare vd Matti Rihko.
Herrgården överfördes från stiftelsens ägo den 1 november. Genom åren har stiftelsen investerat i renovering av gården och omgivningen. Under senare år har fokus legat på att hyra ut lokalerna för olika evenemang.
Kankas gård omnämns för första gången på medeltiden. Stenbyggnaden uppfördes av Henrik Klasson Horn i mitten av 1500-talet.
Uppdaterad 16.43 med uppgifter om Tractatus Properties ägare. 

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter