Förflytta dig till innehållet

Kändiskock tog över på toppenställe på Kimitoön – ”Jag blir kanske fast bosatt här”

Arkiv/Emilia Örnmark
Kock i ett kök
Sami Tallbergs bistro i Söderlångvik har två kök. Det ena ärTallbergs eget, där man kan boka bord vid Chef’s Table.

Naturen, omgivningen och ett starkt varumärke.

Vid ett första besök vid Söderlångvik gård i Dragsfjärd visste kändiskocken, vildörtsentusiast och matskribenten Sami Tallberg att det här är den rätta platsen. Tallberg hade blivit tillfrågad om att driva restaurangen av gårdens ägare Konstsamfundet.

Sedan början av maj driver han bistro och kafé Ateljé Sami Tallberg × Söderlångvik här.

Tegelhus med restaurangEmilia Örnmark
Sami Tallbergs nyaste restaurang finns på Söderlångvik gård, Kimitoön. Söderlångviks museum skymtar i ändan av grusgången.

Kimitoön är från tidigare helt obekant för Tallberg, men känslan här påminner honom Tykö där han bott ett par år.

– Den del av mig som blev kvar där har jag nu hittat här, säger Tallberg.

Han är Åbobo, men är nu bosatt i en stuga i Björkboda.

Så kanske du blir fast bosatt på Kimitoön i höst?

– Risken finns, säger Tallberg och försäkrar att han inte skämtar då han höjer den naturvackra ön till skyarna.

Satsar helhjärtat på Söderlångvik

För honom är den nya sommarrestaurangen nu i fullt fokus. Sin restaurang i anslutning till Finnish Design Shop i närheten av Åbo flygfält har han lämnat.

Naturen är av största vikt för Tallberg: de senaste 25 åren har vilda ätliga växter och örter upptagit den största delen av hans tid. I Finlands natur har han under åren hittat 122 örter och 80 ätliga svampar och redan har han en lång lista på de vilda ätliga växter han hittat kring Söderlångvik gård, bland annat de riktigt vanliga som björk och kirskål.

Vi stannar upp på vår promenad kring gården och smakar på den lakritsaktiga stensötan – en bra smakförstärkare – som växer på ett berg intill vägen.

man plockar stensöta i en sluttning.Emilia Örnmark
Sami Tallberg hittar den rätt vanliga stensötan intill infartsvägen till gården.

– Stensötan beskriver mig. Den är ihärdig och den når framgång i extrema förhållanden, säger Tallberg med glimten i ögat.

Lunch i fokus

Tallbergs matfilosofi har alltid varit naturnära mat med hållbara råvaror som är god och vällagad.

I bistron ligger tyngdpunkten på lunch. Från de åtta arbetsåren i London tar Tallberg med sig en högre uppskattning för en god och kvalitativ lunch som alternativ till den inrutade middagen.

Inne i en restaurangARKIV/Emilia Örnmark
Den nya inredningen har fått beröm – den är planerad av en för Tallberg välkänd inredningsarkitekt.

Örterna och nya smakupplevelser har sin givna plats på menyn, här kan man till exempel äta vildörtstabbouleh med sju vildörter och tomater smaksatta med tjära till förrätt. Huvudrätten kan vara biff eller ett veganskt alternativ och till dessert kan man till exempel välja gårdens egen glass.

– Det är ett ställe med högklassig mat, men inte bara för finsmakare. Kom som den du är!

Enklare alternativ till trerätterslunchen finns det gott om, till exempel pasta och räksallad. Eller så kan man slinka in på en enkel kaffe med glass.

Målet för Tallberg är att få in så mycket lokala råvaror som möjligt i menyn – tips om sådana tar han gärna emot. Så här långt är det främst en fiskare samt en köttproducent i Sagu han startat samarbete med.

Inspiration från Storbritanniens kust

Men varför då vilda örter?

Den förklaringen kan man läsa i en av Tallbergs kokböcker.

Allt började på en arbetsplats i London, då en ledande vildörtsspecialist bjöd Tallberg på strandkål. Grönsaken togs genast in på menyn och en utfärd för att plocka mer på Storbritanniens östkust förändrade Tallbergs liv. ”Jag kapitulerade inför den vilda naturen och min ikigai hade vaknat!” skriver Tallberg.

Två tjocka kokböcker uppställda i en restaurangEmilia Örnmark
Vilda örter och Vild svamp. Sami Tallbergs kokböcker har översatts till svenska i och med satsningen i Söderlångvik.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter