Förflytta dig till innehållet

Kända Ekenäsfotografer kombinerar kunnande med ny studio

Kristoffer Nöjd
Ahmed Alalousi och Kjell Svenskberg i fotostudio.
Ahmed Alalousi och Kjell Svenskberg har slagit ihop sitt kunnande. I det ingår en gemensam studio.

Kjell Svenskberg har fört fotograftraditionen i Ekenäs vidare efter sina mentorer Harry Holmström och Vidar Lindqvist. I Irak födde Ekenäsbon Ahmed Alalousi har på kort tid fått mycket uppmärksamhet för sina praktfulla bilder. Nu kombinerar de två sitt kunnande med en gemensam studio som bas.

Ahmed Alalousi kom till Finland från Mosul i Irak med vad man kallat för den stora flyktingvågen 2015. Han landade på mottagningscentralen i Mjölbolsta utanför Karis. Ett telefonsamtal därifrån till fotografen Kjell Svenskberg i Ekenäs öppnade på sätt och vis en dörr som förde Alalousi in det finländska samhället.

– Jag fick ett samtal från mottagningscentralen om att det finns en kille som är uttråkad men intresserad av fotografering. Man undrade om han kunde komma och vara med oss i ett par dagar, berättar Svenskberg.

Det ena ledde till det andra.

– Vi gick på fotboll, rörde oss på stan och fotade landskap och norrsken, fortsätter han.

Alalousi vistades också på Svenskbergs dåvarande företag Fotofabriken där han senare också gjorde sin språkpraktik.

– Jag har fina minnen från den tiden. Det kändes som att ”Kjello” ville vara min vän och inte bara hjälpa mig för att jag var flykting, säger Alalousi.

– Jag frågade inte så mycket om hans bakgrund. Jag ville hjälpa honom med hans framtid, vara en slags mentor för honom. Jag har själv haft Harry Holmström och Vidar Lindqvist som mentorer. Nu har jag insett hur mycket de har lärt mig, säger Svenskberg.

Vänner och proffs

De två fotograferna blev goda vänner men det har också funnits en professionell aspekt.

– Jag såg potentialen i Ahmed. Jag känner att vi båda har talang och det är bra om vi kan kombinera vårt kunnande, säger Svenskberg.

Det är just det man nu gjort.

I före detta Knipäs sjukhus, naturskönt beläget vid Dragsviken och Knipnäs strand i Ekenäs, har man hyrt en gemensam studio. Sjukhuset har en enorm lummig gård med äppelträd och ekallé.

– Läget för studion är perfekt. Vi kan fota både inomhus i studiomiljö och utomhus, säger Alalousi.

Tanken är att man genom ett tätare samarbete och en egen studio ska kunna ta sig an större och mer varierande projekt som involverar både video och fotografering.

Man har redan hunnit samarbeta kring en handfull video- och fotoprojekt, bland annat för en osteopat i samma hus och för mäklarfirmor.

– Folk känner till os lokalt men nu märker även andra vad vi kan göra. Utan att vi marknadsfört detta har vi redan fått förfrågningar om nya uppdrag. Det finns stor potential för oss, säger Svenskberg.

Lär av varandra

Svenskberg och Alalousi tror att de kan bli ett bra team. De kan lära sig mycket av varandra.

– När man har hållit på länge blir det lätt så att man alltid gör på samma sätt. Vi kan bolla idéer med varandra och jag behöver någon yngre som kan förklara saker för mig, säger Svenskberg och skrattar.

– Kjell kan lära mig om arbetsprocesser och om hur man driver ett företag, säger Ahmed.

Studion är framför allt ett verktyg för porträtt- och produktfotografering. Alalousi har jobbat med utländska företag kring produktfotografering.

– Det har varit ganska obekvämt att rigga upp för produktfotografering i min lilla lägenhet. Jag har varit tvungen att tacka nej till en del uppdrag eftersom jag inte haft en studio, säger Alalousi.

Men i studion hoppas man också få jobba med en ny typ av fotografering – gärna i mer konstnärlig form. Fine art-fotografering där man experimenterar mer med ljus och teknik(er) är en uppåtgående trend.

Svenskberg skulle också gärna återuppta traditionen med porträttfotografering.

– Den har fallit i glömska i vår generation. Man tar eventuellt porträtt till studenten eller bröllopet men inte annars. Det är viktigt att det finns ett bara foto av dig för framtida generationer.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter