Förflytta dig till innehållet

Kanariefåglarna tog ut maximal revansch i PIUG – Piffen främst statister i andra derbymötet

Andreas Nyström satte nio mål i derbyt och var bäst på plan. Foto: Mikael Heinrichs

– Jag är oerhört imponerad av lagets försvarsspel i kväll, jag hade aldrig förväntat mig en sån segermarginal som det blev.

– Jag fattar inte varför spelare som brukar prestera inte kom upp till sin vanliga nivå i den här matchen av alla.

Det blir inga poäng för den som gissar rätt på vilket lags tränare som sade vad efter säsongens andra åboländska derby i handbollsligan i kväll i PIUG i Pargas. ÅIFK vann enkelt med 20–30 (12–15) i en match som aldrig riktigt levde upp till de (högt ställda) förväntningarna.
Till och med Tomi Salminen som refererade matchen för Veikkaus-TV var överraskad av hur enkelt ÅIFK sist och slutligen bärgade segern.

Fenomenal inledning

Åbokamraterna kopplade egentligen greppet direkt efter PIF-keepern Markus Mattilas inledande parader och hade 1–6 då den första tian var avklarad. På något vis gick luften ur merparten av de 373 på läktarna redan här, något som knappast hjälpte hemmalaget trots att man sakta jobbade in sig i matchen igen tack vare mål av det utländska gardet.
– Vi får en fenomenal inledning på matchen och Aku Kuusisto i mål tar väl en tre-fyra skott då vi drar ifrån. Sedan blir det igen en bra inledning på andra halvlek medan vårt försvar storspelar, säger ÅIFK-tränaren Robin Karlsson med ett brett leende på läpparna.

Pausen spelade in?

Hemmalaget hade inte spelat en match på nästan tre veckor medan ÅIFK hade två matcher i benen – något som åtminstone aftonens lirare Andreas Nyström såg att fungerade i ÅIFK:s favör. Nyström satte nio bollar bakom Mattila och Ville Nordqvist.
– Trots att våra matcher mot Hangö och Cocks var ganska klara matcher, tror jag att vi hade en liten fördel av att ha matchtempot i färskare minne. De tog ju en enorm seger mot Hangö och har inte spelat sedan dess. Men Det var nog vårt försvarsspel som avgjorde den här gången. Senast i Åbo var det vi som sköt bort oss, sade Nyström.

Piffen sjabblade

I Piffen var det många missar som avlöste varandra och spelet blev svajigt. Tränaren Marko Brezic såg lätt uppgiven ut då han tågade ut ur det egna omklädningsrummet efteråt.

Alexander Nystén sätter bollen bakom Ville Nordqvist i PIF-buren. Foto: Mikael Heinrichs


– Jag vet inte om vi hade för höga tankar om oss själva efter Hangö-matchen, men de var mer motiverade än vi i kväll. Vi visade inte tillräckligt med respekt för motståndarna i början och kom inte heller upp till vår rätta nivå. Då vi hela tiden jagar går det som det går, konstaterade kroaten.

Dubbla röda

Med knappa kvarten kvar åkte Piffens Milos Lojanicic på ett direkt rött kort i en diskutabel situation där också ÅIFK:s Isak Lehvonen fick sin tredje tvåa och rött kort. Då var ställningen 17–22 och efter det bara rann det iväg.
– Jag vet inte riktigt vad jag ska säga om utvisningen, men vi hade behövt alla killar på planen i dag, konstaterade Brezic lakoniskt.
Segern för upp ÅIFK till åtta poäng och en allt stabilare sjundeplats i den haltande tabellen. Båda lagen spelar på nytt redan på lördag då ÅIFK tar emot HIFK och Piffen åker till Sjundeå. För Piffens del ser bortamatchen mot Atlas ut att bli avgörande med tanke på åttondeplatsen.

Pargas IF–ÅIFK 20–30 (12–15)
PIF: Markus Mattila, Ville Nordqvist – Aleksa Veselinovic 4, Jane Jancev 4, Milos Lojanicic 3, Ilija Krstevski 3, Sebastian Fagerlund 3, Samuel Alexandersson 2, Linus Fröjdö 1, Fredrik Lunden, Robin Mattsson, Henric Berndtson, Daniel Söderlund, Joel Tunturi, Alfons Alexandersson.
ÅIFK: Aku Kuusisto, Mirsad Tursunovic – Andreas Nyström 9, Christoffer Sjöblom 4, Alexander Nystén 4, Isak Lehvonen 4, Peik Sjöblom 2, Elias Nyman 2, Wilhelm Hammarberg 2, Oscar Berglund 2, Paavo Brummer 1, Mikael Manderoos, Albin Järvinen, Kalle Kankaanpää.
Domare: Sami Kinnari – Johan Skogberg
Publik: 373
Matchens lirare: Andreas Nyström, ÅIFK
PIF-liraren: Markus Mattila

 
 

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter