Förflytta dig till innehållet

Kanada godkänner coronavaccin för barn – behovet i Finland utreds

Shutterstock/SPT
Enligt avdelningschef Taneli Puumalainen finns det ännu ingen uppskattning om huruvida personer under 16 år i Finland faktiskt skulle erbjudas vaccination mot coronaviruset om försäljningstillståndet utvidgas.

Kanada har som första land beslutat att läkemedelsbolagen Pfizers och Biontechs gemensamma vaccin mot coronaviruset ska kunna ges till barn som fyllt 12 år.

Supriya Sharma, Kanadas medicinska chefsrådgivare, sade på en presskonferens på onsdagen att kliniska tester har genomförts på ungdomar och att resultaten visat att vaccinet är säkert.

I USA förbereder den amerikanska livsmedels- och läkemedelsmyndigheten FDA ett tillstånd för vaccination av 12–15-åringar med Pfizers och Biontechs coronavaccin, rapporterar The New York Times. Enligt tidningen kan tillståndet komma i början av nästa vecka.

I Storbritannien gör hälsomyndigheterna i sin tur upp planer för att börja vaccinera barn som fyllt 12 år mot covid-19 i september, rapporterar The Sunday Times.

Något slutgiltigt beslut har ännu inte fattats. Allt beror på hur läget i Storbritannien ser ut efter att landet lättar på en stor del av sina coronabegränsningar i juni. Barn behöver inte vaccineras om antalet nya smittfall förblir lågt på sensommaren.

Utreds i Finland under våren och sommaren

Ville Peltola, ordförande för den nationella expertgruppen för vaccinfrågor, säger att behovet av att vaccinera barn och unga i Finland utreds under våren och sommaren.

— En förutsättning är säkerheten och effekten av det vaccin som används för barn och ungdomar.

Just nu väntar man på försäljningstillståndet för Pfizers och Biontechs vaccin för åldersgruppen 12-15 år, säger Peltola.

För tillfället är det endast tillåtet att ge Pfizers och Biontechs vaccin åt personer som är minst 16 år. Men i fredags lämnade bolagen in en ansökan till Europeiska läkemedelsmyndigheten om att vaccinet också ska få ges till 12-15–åringar.

Ett tillstånd från Europeiska läkemedelsmyndigheten kan komma om tre veckor.

Vaccination kan säkra skolgång och hobbyer

Peltola säger att det finns väldigt få fall av allvarlig corona hos barn, men att det trots det finns många fördelar med att vaccinera barn.

— Vaccinationer av barn kan gynna förebyggandet av allvarliga fall, men också minska smittfallen överlag och därmed spridningen av viruset och säkra barns skolgång och hobbyer.

Smittläget och tillgången på vaccin inverkar också på bedömningen, uppger Peltola.

— Innan något beslut fattas väntar vi på mera forskningsresultat om vaccinationerna av barn och unga, och mera information om följderna av att barn och unga smittas av corona. Vi följer också med epidemiläget i Finland och i andra länder.

Taneli Puumalainen: Inte avgjort om unga erbjuds coronavaccin

Också Taneli Puumalainen, avdelningschef vid Social- och hälsovårdsministeriet och tidigare överläkare vid Institutet för hälsa och välfärd, säger att det är möjligt att försäljningstillstånden för ett eller flera coronavacciner utvidgas till att gälla också yngre åldersgrupper än vad de nu gör.

— Vi har fått positiva nyheter om att vaccinerna verkar fungera riktigt bra även när det gäller ungdomar, sade Puumalainen på en presskonferens på torsdagen.

Enligt Puumalainen finns det ännu ingen uppskattning om huruvida personer under 16 år i Finland faktiskt skulle erbjudas vaccination mot coronaviruset om försäljningstillståndet utvidgas.

— Frågan om vaccinet ska erbjudas även åt ungdomar avgörs sannolikt när bedömningen om försäljningstillståndet är färdig eller mycket snart efter det.

Vilhelmina Öhman/SPT

Mikael Piippo/SPT

Dela artikeln

En kommentar: “Kanada godkänner coronavaccin för barn – behovet i Finland utreds

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter