Förflytta dig till innehållet

Kan Kimitoöns kommun sänka skatteöret?

På byråkratiskt revisionsspråk står den här frågan inskriven i revisionsnämndens utvärderingsberättelse för år 2017 som jag, i egenskap av revisionsnämndens ordförande, till valda delar läste upp för fullmäktige, publik och media på måndagens fullmäktigemöte. Ingen reaktion, varken politiskt, på media eller på sociala medier.
Då Kimitoöns kommun sedan begynnelsen år 2009 årligen har uppvisat bokslutsöverskott på i dagens läge sammanlagt över 17 miljoner euro så betyder det i klartext att; I kommunen finns det inbyggt en försiktighetsfaktor av något slag som för säkerhets skull budgeterar för högre kostnader än vad det sedan har blivit. Skatteöret har således också beräknats enligt en högre grund i budgeten än vad bokslutet visar. Egentligen betyder det här att Kimitoöns kommun hela tiden har tagit ut mera skatt av invånarna än vad som har varit nödvändigt för driften. Vi kan också säga att skattöret har konstlat hållits på en högre nivå än vad som hade varit nödvändigt. Hur lågt skulle Kimitoöns skattöre vara idag om den här försiktighetsfaktorn hade åtgärdats tidigare?
En av revisionsnämndens förslag om tilläggsutredningar i utvärderingsberättelsen 2017 lyder: ”En översiktlig kalkyl över i fall skatteuttaget i kommunen kunde ha sänkts i kommunen, relaterat till ovanstående två sakförhållanden” (sakförhållanden som hänvisar till betydande lägre kostnader i bokslutet än i budgeten).
Det här är en politisk fråga som jag också personligen anser borde öppnas upp och diskuteras nu då budgettiderna närmar sig!
Kristian Lindroos
Företagare
Kimitoöns fullmäktige

Dela artikeln

En kommentar: “Kan Kimitoöns kommun sänka skatteöret?

  1. Ingmar Forne skrev

    Då eller om SOHÄ-reformen kommer, så kommer staten att sänka alla kommunerns skattören. Riktigt ordentligt. Jag skulle vänta och se hur det utfaller.

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter