Förflytta dig till innehållet

Källa till ÅU: Gärningsmannen småkriminell och våldsam

Här stoppades han. Färska blodspår på platsen där den misstänkta gärningsmannen sköts. Foto: Kim Lund

ÅU har fått information om den person som misstänks för knivdåden i centrala Åbo på fredag eftermiddag.

Vi bedömer informationen som trovärdig. Det här är vad vi fått veta.

Den misstänkte är en arton år gammal marockan som kommit till Finland i början av 2016. Den informationen har polisen bekräftat.

Polisen kommenterar inte asylprocessen ytterligare men enligt ÅU:s uppgifter har han fått avslag på sin asylansökan. Exakt när framgår inte av informationen.

Mannen har bott på flyktingförläggningen i Pansio (också det har polisen bekräftat) men han har haft en eller flera andra adresser i Åbo, enligt de uppgifter ÅU fått.

Centralkriminalpolisen vill inte svara på frågan om gärningsmannen bodde på flyktingförläggningen då dåden utfördes.

Han beskrivs som tillhörande ett marginaliserat ungdomsgäng som rört sig på Åbos gator. På lördagens presskonferens ville polisen i Åbo inte kommentera om man känt till mannen sedan tidigare, men den information ÅU fått gör gällande att mannen sysslat med åtminstone mild kriminell verksamhet och att det är troligt att polisen, och eventuellt också andra myndigheter, har mannen i sina register.

Polisen i sydvästra Finland vill inte kommentera den uppgiften i det här skedet.

Ungdomsgänget som mannen rört sig med har inte försökt dölja den här aktiviteten, snarare pratat öppet om den på sociala medier.

Vad ÅU erfar har mannen uppvisat våldsamt beteende, ibland under påverkan av alkohol. Beteende har trots allt inte varit sådant att det kan kopplas till terrorism.

Enligt den information ÅU fått har mannens allt mer ekonomiskt och socialt trängda situation gjort att han utfört dådet. Han kan ha uppmuntrats att göra det.

Vad ÅU erfar ska de övriga personer som arresterats vara i den misstänkte förövarens ålder, högst ett par år äldre. Den här uppgiften bekräftar centralkriminalpolisen inte.

Tillägg klockan 16.30: Polismyndigheternas kommentarer lades till artikeln.

HÄR SAMLAR VI ALLT OM KNIVATTACKEN I ÅBO

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter