Förflytta dig till innehållet

Kafé öppnar i Åbos historiska centrum idag – därför har det samma namn som ett exotiskt jättedjur

Lucas Ekblad
På Kloster-Mellangatan i Åbo ska Elephanten öppna idag. Kaféet har två uteserveringar.

Det är full fart på innergården till Konstens hus då ÅU kommer till platsen. För några dagar sedan ordnades en technofestival på innergården och i helgen är det program av alla de slag som gäller.

Idag öppnar det nya kaféet Elephanten i kvarteret. Kaféet ligger vid Kloster-Mellangatan och får två uteserveringar.

– Kaféet är speciellt med tanke på den historiska platsen, säger Jere Pensikkala, vd för Konstens hus Ab.

Varför har kaféet döpts till Elephanten?

– Det är efter namnet på kvarteret. Kvarteret som döptes så efter arkitekt Carl Ludvig Engel.

Lucas Ekblad
På innergården till Konstens hus ska kaféet ha en uteservering.

Området mellan Nunnegatan och Gamla stortorget i Åbo är under förändring. Enligt Pensikkala planerar man att göra området till ett så mångsidigt område som möjligt där konst och kultur fritt kan flöda.

– Meningen är att alla de konstnärer och kulturvänner som söker sig hit ska kunna hitta inspiration från varandra, säger Pensikkala.

Elephantens besökare ska kunna ta del av den anrika miljön de befinner sig i tillika som de ska kunna beundra konst och kultur. Kafébyggnaden kommer att ha olika typer av företag som grannar, till exempel hantverksföretag.

– Speciellt nu på sommaren kommer här precis framför kaféets ingång att finnas flera hantverkare som man gärna får besöka samtidigt som man besöker kaféet, säger Pensikkala.

Kaféet drivs av företaget Otava, med flera kaféer i Åbo (bland annat på Salutorget och i Impivaara simhall). Det ska vara öppet året om.

Lucas Ekblad
Jere Pensikkala, vd för Konstens hus Ab, hoppas hans dröm om en vinbar i det anrika utrymmet blir en verklighet.

En vinbar vill Pensikkala också se som granne till kaféet, men han vågar inte lova någonting eftersom det planerade utrymmet kräver mycket jobb.

– Det vore fantastiskt om vi i den här legendariska miljön kunde öppna upp en vinbar, säger han samtidigt som han berättar om Åbo brand och hur utrymmet ifråga överlevde branden.

Enligt Pensikkala är målet att bilda en helhet med kafé och vinbar i samma hus. Helheten ska vara lättillgänglig och man kommer att skapa flera ingångar till området, till exempel en entré till innergården från Tavastgatan.

Lucas Ekblad
Förutom en uteservering kommer också caféet att ha inomhus utrymmen.

På lördag, den 17 juni, firas Åbo domkyrkas födelsedag. Kyrkan fyller 723 år och för att fira ordnas program från morgon till kväll.

Upplevelser för hela familjen erbjuds på innergården till Konstens hus. Klockan 12–16 uppträder Linnateatteri och Regionala Danscentret i Västra Finland. På plats är också mindre bokförlag med bokförsäljning.

På kvällen tar evenemangsorganisatören Flashbang över innergården. Från och med klockan 19.30 uppträder lokala artister. Flashbangs program är inte gratis medan programmet under dagen är gratis.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter