Förflytta dig till innehållet

Justitieminister Henriksson ytterst besviken över att sametingslagen stupade – igen

Pressbild
kvinna tittar in i kameran, ena handen på hakan
Anna-Maja Henriksson hade gärna sett att sametingslagen gått till stora salen.

Grundlagsutskottet meddelade i dag efter omröstning (9–7) att man inte kommer att lämna något betänkande om sametingslagen. Det betyder samtidigt att Finland inte kommer att få en ny sametingslag denna regeringsperiod.

Svenska folkpartiets partiordförande, justitieminister Anna-Maja Henriksson är ytterst besviken över grundlagsutskottets beslut.

– Jag är ytterst besviken över att en revidering av sametingslagen inte blev av under den här regeringsperioden. Lagändringen hade varit nödvändig för att trygga samernas grundläggande och mänskliga rättigheter fullt ut, säger Henriksson i ett pressmeddelande.

Grundlagsutskottet hänvisar till att man under 2022 gett 106 utlåtanden, vilka i enlighet med riksdagens arbetsordning ska försöka behandlas före andra ärenden. Regeringens proposition med förslag till lagar om ändring av sametingslagen skickades som ett betänkandeärende till grundlagsutskottet den 25 november 2022.

Utskottet har ordnat sex stycken utfrågningar av sakkunniga i ärendet, av vilka den första ordnades som offentlig utfrågning. Utskottet har hört en bred uppsättning företrädare för samerna, sakkunniga i statsförfattningsrätt och andra sakkunniga.

Utskottet skyller på tidsbrist, men framhåller samtidigt att det för att Finlands internationella människorättsförpliktelser ska uppfyllas är viktigt att man omedelbart i början av nästa valperiod lägger fram en ny proposition i ärendet.

– Samerna skulle äntligen ha förtjänat en ny sametingslag. Finland har fått upprepade anmärkningar från olika FN-organ över att samernas rättigheter kränks. Dagens beslut i grundlagsutskottet tär på Finlands trovärdighet då det gäller mänskorättsfrågor och är mer än pinsamt för oss som på den internationella arenan alltid velat försvara demokrati och mänskliga rättigheter, säger Henriksson.

Samerna är Europas enda urfolk. Enligt Finlands grundlag har samerna självstyrelse i frågor som gäller språk och kultur i sitt hembygdsområde. Samerna representeras enligt lagen av sametinget. FN:s deklaration om urfolkens rättigheter konstaterar att urfolken har rätt att bestämma strukturen på sina egna institutioner och att välja deras medlemmar i enlighet med sina egna förfaranden.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter