Förflytta dig till innehållet

Jurmo får fast sugtömningsstation till nästa båtsäsong – risken att toalettavfall töms i havet minskar

Förutom nya elstolpar finns det nästa sommar en sugtömninsstation i Jurmo gästhamn..Foto: Anja Kuusisto


Håll Skärgården Ren rf placerar ut en fast sugtömningsstation i Jurmo gästhamn.
För service på anläggningen och tömning av behållaren ansvarar HSR rf med sitt eget servicefartyg m/s Roope. Anläggningen ligger på samma ställe som vattenkranen.
För dem som rör sig med båt innebär den nya sugtömningsstationen en märkbar förbättring, säger Håll Skärgården Ren rf:s projektchef Hanna Haaksi.
– Nu ligger den närmaste sugtömningsanläggningen på Björkö norr om Jurmo eller på Borstö i sydostlig riktning. Eftersom närmaste sugtömningsmöjlighet ligger relativt långt borta, i synnerhet för dem som rör sig med segelbåt, har sannolikheten för att båtarnas toalettavfall töms i havet i närheten av Jurmo varit stor.
Kim Lund

M/S Roope sköter tömningen av sugtömningstanken. Här är fartyget på Nötö. Foto: Kim Lund


Den populära gästhamnen på Jurmo besöks under säsongen av cirka 2 000 båtar, och hamnen har cirka 80 båtplatser reserverade för gästande båtar.
Oron för tillståndet i Skärgårdshavet har ytterligare aktualiserat tanken att även Jurmo borde ha sugtömningsmöjlighet för toalettavfall från båtar.
– I stället för en flytande sugtömningsanläggning bestämde vi oss tillsammans med hamnföretagaren för en fast anläggning, eftersom en flytande inte lämpar sig i omgivningen kring Jurmo på grund av det är så blåsigt, säger Haaksi.

Toalettavfall töms fortfarande i havet trots att det är förbjudet

Trots att utsläpp av toalettavfall i vattnet förbjöds i Finland redan 2005, visar en undersökning som Åbo universitet och HSR rf genomförde 2016 att nästan 50 procent av båtfolket åtminstone sporadiskt tömde sitt toalettavfall rätt ut i havet.
Båtfararnas toalettavfall orsakar punktbelastning i synnerhet i hamnar och i grunda vikar.
Urin innehåller stora mängder kväve och fosfor och näringsämnen i urinen är i en form som växter direkt kan tillgodogöra sig.
Avföring innehåller färre näringsämnen, men kan sprida bakterier.
En genomsnittlig septiktank i en båt rymmer cirka fyrtio liter.
Med fyra personer som använder båtens toalett fylls den på cirka två dagar. Man har beräknat att fyra personers toalettbesök under två dagar ger upphov till cirka 20 gram fosfor och 100 g kväve.
Denna näringsmängd ger växtpotential för 20 kg alger.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter