Förflytta dig till innehållet

Julia Tunturi nöjd med nyckelrollen i Eskilstuna United, men resultaten skulle ha fått vara bättre

Julia Tunturi. Foto: Bea Jakobsson.


För PIF-fostrade Julia Tunturi var det med facit på hand helt rätt beslut i exakt rätt tid att flytta utomlands.
Det första året i Damallsvenskan och Eskilstuna United blev långt en succé, åtminstone på ett personligt plan.
Resultatmässigt kunde det ha gått bättre.
Säsongsinledningen var oerhört tung och till följd av formsvackan sparkade klubben tränaren Jonas Björkgren och ersatte honom med Magnus ”Munken” Karlsson.
– Det var mycket osäkerhet i laget då, berättar Julia Tunturi nu.
– Mot hösten har det börjat klicka bättre. Vi har börjat förstå vad tränaren är ute efter och spelat ihop oss som lag. Vi har vunnit viktiga matcher. Nu i helgen säkrade vi kontraktet för att få fortsätta i Damallsvenskan också nästa säsong, fortsätter hon.

”Tyder på mycket mental styrka”

Årets Damallsvenskasäsong har varit oerhört jämn.
Med två omgångar kvar att spela ligger Tunturis Eskilstuna United sexa med sammanlagt 28 poäng.
Åtta poäng över nedflyttningsstrecket och tre poäng efter femman Linköping.
– Man vill ju vara bäst och vinna. Så såklart känns det lite surt med högst en femteplats. Men samtidigt har vi vuxit som lag och man måste vara stolt över hur laget vuxit under säsongen. Jag tror att det var bra för oss att vara på bottnen och jobba upp oss.
– Pressen var ändå stor på oss och vi låg under strecket en stund. Så att vi med tanke på det kunnat prestera så bra som vi gjort tyder på mycket mental styrka, säger Tunturi.
Fjolårets bronsmedaljörer hade ändå hoppats på bättre placeringar.
Men något konkret mål för säsongen lade laget aldrig upp, vilket kan ha bidragit till formsvackan i början av säsongen.
– Det orsakade kanske en liten osäkerhet i laget. Ingen var på samma sida och vi visste inte vad vi förväntade oss av säsongen. Men nu har vi byggt om grunden och om många spelare stannar kvar kommer nästa år att gå mycket bättre, potentialen i laget är enorm. Tränaren är också tydlig och har en klar vision, berättar Tunturi.
För Tunturi själv har säsongen varit lyckad.
Mittfältaren har fått axla enormt ansvar och det har också blivit två mål – senast i slutet av september.
– Min form har blivit så mycket bättre än vad den var bara förra året. Jag kan springa hela matchen och spelmässigt hänger jag med i Damallsvenskans tempo. Jag har gått framåt både taktiskt och teknikmässigt. Mina passningar, långa bollar och skott har alla blivit bättre, säger Tunturi och tillägger:
– Samtidigt finns det ännu mycket jag kan göra bättre, men en bra början i Sverige för mig. Speciellt nöjd är jag med att ha fått en nyckelroll i laget redan nu.

”Först var jag skeptisk”

För Tunturis del var året utomlands det första i karriären.
Det som överraskade henne mest med fotbollen i Sverige var hur krävande alla var.
– Jag nog hört om att det var höga förväntningar på alla spelare, men det kom ändå som en överraskning, säger hon.
– Alla kommer hela tiden med tips och förbättringsförslag när det finns ett läge för det, varenda liten paus. Jag får höra mycket eftersom jag ännu är oerfaren och ännu har mycket att lära mig, fortsätter hon.
Den ökända svenska optimismen var också närvarande under träningarna.
– Inte för att man är negativa i Finland, men här lyfter man fram det positiva på ett helt annat sätt, också på träningarna. Väldigt mycket ”bra tjejer, kämpa på”.

Tycker du att den positiva attityden har hjälpt dig att utecklas som spelare?

– Först var jag faktiskt skeptisk till det. I Finland utgår man nästan alltid från det man ska förbättra på och vad man gör fel och i början kändes det nästan som att det inte fanns några krav. Men jag har börjat gilla det. Det blir en helt annan energi på träningarna. Det leder också till bättre självförtroende, säger Tunturi.

Motgångarna banade väg

22-åringen berättade redan före säsongen att hon nu kände sig mentalt mogen för en flytt utomlands.
Med facit på hand kan hon lätt skriva under påståendet.
– Jag är glad över att jag inte tagit steget tidigare. Jag behövde åren i Finland, alla långtidsskador och de andra motgångarna. Här i Damallsvenskan räcker det inte med att ha talang, utan man måste ha den där mentala styrkan och kunna ta kritik.
I Finland går det lätt så att man blir stjärnan i laget. Här är det inte så, säger Tunturi.
Trots att några omgångar ännu återstår av årets säsong har Tunturi åtminstone ett mål på det klara för det andra året i Eskilstuna: Att njuta ännu mer av att få spela fotboll som proffs.
– Att känna den där glädjen jag kände när jag spelade fotboll som barn. När man gör det spelar man som bäst. När man lever sin dröm och är i kontakt med den delen av sig själv. Jag vill spela utan rädsla för misstag. Att spela med kärlek istället för rädsla, säger Julia Tunturi.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter