Förflytta dig till innehållet

Julgädda på gammalt vis då Kärringbanken på Kimitoön ställer till med julkalas

Fr.v. Bodil Pönni, Margita Hangelin och Carita Blomqvist förbereder julgäddsmiddagen genom att tillverka gammaldags julpynt. Här har de gamla kommunernas vapen använts i stället för hjärtan och flaggor. Foto: Monica Sandberg


Kulturmat och matkultur har 2018 varit tema för föreningen Kärringsbanken på Kimitoön. Sista programpunkten är julgädda på Strand i Dalsbruk klockan 18 torsdagen den 29 november.
– Vi hoppas att många anmäler sig och kommer med och upplever äkta julgädda så som den tillagades i skärgården, säger Margita Hangelin, årets ordförande för Kärringbanken.
I Hitis kokades julgäddan i kastrull och åts med potatis och äggsås.
– Som förrätt vid vår middag blir det sillsallad och som efterrätt sviskonkräm med vispgrädde, plus kaffe med gammaldags julsmåbröd. Ja, och så skärgårdssnaps, säger Hangelin.

Julmusik, och jultraditioner från förr

Möjligen kan det också bli något gott gjort på gäddornas lever och rom. Man hoppas få tag på tillräckligt många gäddor som restaurang Strand får tillaga.
– Hur många gäddor som behövs beror förstås på hur många middagsgäster som anmäler sig. Vid vår senaste satsning, då vi serverade Kimitos sockenrätt protto, så hade vi 55 personer som bänkade sig vid borden i Sagalundgården, säger Hangelin.
Till julgäddan ska man anmäla sig senast den 23 november, till Carita Blomqvist.
Förutom middag blir det julmusik och sång av Camilla Ståhle, och Ulrika Wolf-Knuts berättar om julfirandet och seder från förr.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter