Förflytta dig till innehållet

Julen – matälskares höjdpunkt


December månad — den där månaden som för många orsakar julstress medan det för andra betyder favoritmånaden i och med alla festligheter med överväldigande julbord.
Personligen tenderar december vara en stressande månad, inte på grund av alla julklappar som skall införskaffas eller andra förberedelser inför julfirandet, inte heller på grund av alla festligheter man borde delta i, utan snarare på grund av mörkret som suger ur en all energi man borde ha för att orka i samma takt som tidigare under året.
Eftersom november och december är årets mörkaste tid är det inte konstigt att trötthet smyger på allt starkare. Trots hälsosam kost och lite extra doser av D-vitamin och andra kosttillskott är det besvärligt att ta sig upp på morgonen. Vilka hjälpmedel skall man då ta till då kosten inte har önskvärd effekt för att öka energinivån?
Mitt bästa råd är att motionera! Trots att det känns tungt att ta sig till gymmet eller träningen då man redan färdigt är utmattad har motion en uppiggande effekt och medför välbehagskänslor.
Julen präglas av festligheter och god mat. Vi deltar kanske i flera julfester och unnar oss god mat under hela månaden, dels för att det känns naturligt eftersom det ju är tillåtet inför jul och dels för att vi behöver det då vår kropp ropar efter energi.
Förr ”tankade” man inför den kommande vintern, det vill säga man fyllde energilagret och det kulminerade i en festlig måltid under julen med alla tänkbara läckerheter.
Behovet av att tanka och fylla energilagret är inte på samma nivå under 2010-talet. Vi har tillgång till en hälsosam och regelbunden kost året runt. Därmed har vi inte samma behov som förr av att vräka i oss mängder av mat, framför allt mindre hälsosam mat.
Efter julen kommer fastan, så var det förr. Idag kunde det jämföras med att göra nyårslöften om att börja det nya året med hälsosammare kost och mera motion. Att hålla det löftet eller att börja det nya året hälsosammare kan kännas utmanade, framför allt då vi är vana vid att äta allt det läckra under december månad.
Om vi däremot håller oss året runt till en hälsosam kost och aktiv livsstil behöver vi inte upprepa nyårslöftet om en hälsosammare vardag.
Det är en självklarhet att julen skall firas i näras och käras sällskap och att man tillsammans avnjuter en delikat måltid, eller snarare måltider. Vi kan hålla oss till traditionen med nyårslöften, men kanske vi inte åter behöver avge samma löften om att påbörja en ny hälsosam livsstil. Utan istället lova oss att hålla fast vid den aktiva och hälsosamma livsstil vi redan påbörjat för ett år sedan. Och ibland tillåta oss själva att avnjuta en ohälsosam måltid.
Utmaningar under kommande år kan vi vara säkra på att vi möter. Men hur vi tacklar dem kanske vi har kunskap om från året innan genom att vi lärt oss att det är värt att satsa på en hälsosam livsstil livet ut.
Joan Keihäs
Lärare, personlig tränare och fitnessidrottare
Åbo/Pargas

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *