Förflytta dig till innehållet

Jukka på Iniö har unik blocksamling – har samlat i 30 år och driver Europas enda blockmuseum

Maja Meurman
Jukka sitter i dörren till sitt museum.
Jukka Torikkas museum har utvidgats från att enbart finnas i Mellanboden till fyra rum.

Nära Iniö kyrka finns det lilla men unika Skeppsblockmuseet, där runt 470 skeppsblock och över 600 andra sjöfartsföremål har samlats. Museet drivs av Jukka Torikka, som byggt sin blocksamling i över 30 års tid. Det är det enda museet i Europa, kanske i hela världen, som ställer ut skeppsblock i denna utsträckning.

Skeppsblock används för att hissa segel på fartyg genom att repen åker igenom blocket. De kan även användas i par som en talja.

Lampa med skeppsblock som fot i museet. Bredvid står inredningstidning.Maja Meurman
Torikka byggde lampan av sitt första block utgående från en bild han såg i en inredningstidning.

Allt började för Torikka med en inredningstidning. Där såg han en lampa med foten gjord av ett skeppsblock och bestämde sig för att själv snickra ihop en efterliknande lampa.

Dras till blockens form

– Jag är estetiker och dras till formen av blocken och deras mångfald, säger Torikka om varför han började sin blocksamling.

Han tycker det intressanta är hur alla block skiljer sig från varandra trots att de har samma praktiska funktion.

Samling av skeppsblock i museet på vägg.Maja Meurman
Torikka fascinerades så mycket av blockens form och mångfald att han samlade 470 stycken.

Blocksamlingen blev till ett museum tack vare Torikkas löfte till en vän om att öppna ett museum då han samlat 100 block.

Ett museirum har blivit fyra

Skeppsblockmuseet öppnade 2014 då Torikka hade runt 140 block. Verksamheten har utvecklats en hel del sedan dess. Museet har byggts ut från ett rum till fyra, varav det sista blev klart i våras.

Skeppsblockmuseet har även övergått till att ställa ut mer av andra sjöfartsföremål än block. Torikka säger att detta är för att berika samlingen och för att människor inte enbart orkar titta på hundratals skeppsblock.

Det finns bland annat många sjömanshundar, sjömanskistor och -föremål samt navigationsljus. I år har det tillkommit ett par enorma sjömansstövlar, som Jukka Torikka är mycket stolt över.

Jukka Torikka håller i enorm stövel.Maja Meurman
Jukka Torikka berättar att sjömän använde denna typs stövlar med träbotten för att hålla sig varma.

Nytt för i år är också en stor del gamla fynd från sjömäns hem, så som snäckor och verktyg.

Unika fiolblock från Nederländerna

Skeppsblocken härstammar från olika länder i Europa, troligen från 1800–1900-talen. De flesta har Torikka köpt i Finland eller fått levererade via kontakter.

– De nyaste blocken kom i våras och är en samling på nio stycken holländska block, varav några är väldigt unika fiolblock, berättar Torikka.

Skeppsblock, vissa av dem formade som fioler.Maja Meurman
Nio holländska skeppsblock, vissa formade som violiner, är årets nyheter.

Det finns ett noggrant arkiveringssystem i museet, där alla block har sitt eget samlingsnummer som indikerar när det har tillkommit samlingen. Numren målar Torikka in för hand.

När föremålen väl är organiserade och dokumenterade är de enligt Torikka väldigt lätt skötta.

Isvägsmuseet visar hur folk rörde sig på isen

Torikka öppnade också ett isvägsmuseum 2018 på begäran av Bosse Ahlnäs, som samlat största delen av föremålen i museet och Torikka kallar för Isvägsmuseets fader. Precis som en stor del av föremålen i Skeppsblockmuseet har isvägsföremålen donerats för att ägarna inte ville att de skulle slängas.

I Isvägsmuseet finns Iniös första motordrivna kälke samt många av Bosse Ahlnäs värdefulla kartor och fotografier av skärgårdens isvägar.

Gammal motorkälke i Isvägsmuseet.Maja Meurman
Iniös första motorkälke. Den finns i Isvägsmuseet tillsammans med många av Bosse Ahlnäs samlade föremål och fotografier.

En utmaning för Torikka är hur blocksamlingen kan utvecklas då utrymmet tar slut. Han tycker ändå det viktigaste är att blocken är samlade och arkiverade, och bryr sig inte så mycket om att expandera museet eller locka fler besökare.

Jukka Torikka har ingen efterträdare för att ta över museet men har som krav att det aldrig får flyttas från Iniö. Det finns redan fastställda planer för att säkerställa museets framtid.

– Blockmuseet är som en egen värld och alla block har sin egen personlighet, säger Torikka om sin värdefulla samling.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter