Förflytta dig till innehållet

Jordgubbssäsongen på målrakan i Åboland — i Österbotten gick precis startskottet

ÅU-foto


I Åboland börjar det eka tomt bland jordgubbsplantorna. Bären som finns kvar är få och små. I övriga Svenskfinland finns ännu rikligt av jordgubbar kvar.

Den varma våren gjorde att jordgubbssäsongen kom i gång tidigt i år. I Åboland har detta lett till att många bärodlare nu börjar vara utan jordgubbar.
— Vi här vid kusten i Åboland är tidigaste med att säsongen kommer i gång och därför tar den också tidigast slut här, säger bärodlaren Tanja Vennelä på Bjursäng Bärodling i Pargas.
I Pargas är de jordgubbar som finns kvar nu både få och små, säger Vennelä.
Även i Kimito börjar jordgubbssäsongen vara på målrakan för i år, skriver Yle Åboland.

Jordgubbar ännu in i augusti

Bärodlare runt i övriga Svenskfinland säger att de ännu kommer att ha färska jordgubbar i minst en månad framöver.
Däremot är smaken och kvalitén på jordgubbarna inte helt på topp just nu.
— Senaste veckans fukt har lett till att jordgubbarna är, på västnyländska sagt, lite ”blaschoga”. De smakar inte så mycket och kvalitén är inte den bästa. Vi måste tyvärr slänga stora mängder nu, säger Gustav Hildén på Lill-Breds Bärgård i Ingå.
Hemligheten bakom Finlands så smakliga bär är just sol, säger Hildén. Därtill gillar jordgubbarna att det är stora temperaturskillnader mellan temperaturen dagtid och nattetid. Vädret under försommaren var därmed perfekt för jordgubbarnas del.
— De plantor som är planterade i år har vi inte ens rört ännu, så bara solen nu börjar visa sig kommer de att ge jättegoda bär ännu en god bit in i augusti, säger Hildén.

Lönedag märks genast av

För Svenskfinlands del tenderar säsongen att komma i gång sist i Österbotten.
— För vår del närmar sig huvudsäsongen just nu. Jag skulle tro att vi når toppen om ungefär en vecka och sedan börjar skörden sakta minska, säger Anders Lång på Malax Bär i Närpes.
Lång anser att den aningen senare säsongen i Österbotten gynnar bärodlare där.
— Vi har precis övergått i juli och det betyder lönedag för många. Det är också något som genast märks av i vår försäljning, säger Lång.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter