Förflytta dig till innehållet

Jorden går inte under – ”det skulle definitivt aldrig ha fallit mig in att flyga till klimatmötet”

Åbo Underrättelsers logo

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Nils Torvalds som hade flugit till klimatmötet i Egypten avslutar sin kolumn i ÅU (26.11) med orden: ”Om det här inte bryts (syftar på överenskommelsen inom G77), går klimatpolitiken under. Och vår jord.”

Jorden går inte under av att man bränner fossila bränslen. Atmosfären har upplevt mycket högre koldioxidhalter än i dag, exempelvis då dagens fossila bränslen bildades genom fotosyntesen i ofantliga tropiska skogar. Hög koldioxidhalt stimulerar växtligheten genom fotosyntesen där biomassa bildas avluftens koldioxid. Jorden går inte under, den grönskar.

Att hög koldioxidhalt dessutom värmer klimatet har jag aldrig förnekat efter att ha läst tusentals sidor vetenskapliga rapporter. Men om man kritiserar alla överdrifter och vilda spekulationer blir man stämplad som ”klimatförnekare”. Därför håller jag låg profil. Standardfrasen i varje ny klimatsaga är ”värre än man tidigare trott”, och till sist blir det ju jordens undergång.

Men mänskligheten får förvisso problem av global uppvärmning, även om kyla statistiskt sett tar livet av fler människor än värme. Därför bör vi minska utsläppen av koldioxid. Gärna med atomkraft.

Men oftast avses med ”vi” alla andra utom jag själv. Att resa med flyg till ett möte som man effektivare kan delta i på distans är givetvis en klimatfientlig handling. Det skulle definitivt aldrig ha fallit mig in (oberoende av min ställning i samhället) att flyga till klimatmötet. Men en europarlamentariker är givetvis en långt viktigare person än en miljöteknikforskare, som aldrig fått en slant vare sig av KGB, klimatforskaretablissemanget eller av fossilindustrin (trots anklagelser för att vara köpt).

Oj, glömde mitt miljöpris från Imatran Voima år 1991. Köpte radar till båten för pengarna. Den funkar fortfarande.

Jarl Ahlbeck
pensionär

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter