Förflytta dig till innehållet

Jonglera inte med för många bollar

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

En kontakt på Facebook delade en intressant kolumn, ”Först smärta, sedan en förlamande trötthet och till sist blev det överväldigande svårt att ens gå ut med hunden – vårt nuvarande levnadssätt utmattar många”, som hade publicerats i Helsingin Sanomat 17.4.2018.
Det som fick mig att fatta pennan var skribentens personliga berättelse om hur hon själv insjuknat i migrän på grund av långvarig stress.
I kolumnen radas det upp en lång lista på stressrelaterade sjukdomar och att frånvaron som är enbart orsakas av migrän kostar arbetsgivarna i Finland cirka 3 miljarder euro per år, vilket är en ofattbar summa.
Vi kan bara gissa och spekulera kring vad alla stressrelaterade sjukdomar kostar vårt samhälle sammanlagt.
Vi har åtminstone två stora frågor som vi tillsammans bör lösa för att kunna trygga ekonomin och framtiden för de kommande generationerna.
Den första stora frågan är den låga nativiteten och den andra är folkhälsan.
Vår nuvarande regering, som många andra regeringar innan, har försökt få till stånd en social- och hälsovårdsreform för att spara kostnader och för att förbättra tillgängligheten av vården. Målen med den reformen verkar vara bra, men tyvärr är sjukvården oftast inte proaktiv och tyvärr så verkar de verkliga målen med den senaste sohä-reformen vara helt andra än de som nämnts i offentligheten.
För att vi ska kunna minska på sjukfrånvaron så behöver vi nya tillvägagångssätt och då räcker det inte med vackra ord om hur man tänker på personalens bästa och trivsel m.m.
Det viktigaste är att man lyssnar på personalen och ser till att arbetsbördan är på en rimlig nivå. Människan är inte en maskin som går att trimma för att bli effektivare och åldern gör också sitt med orken.
För att röra om soppan riktigt ordentligt och för att vända på steken så hävdar jag att vi måste börja fästa större uppmärksamhet på trivseln på arbetsplatserna och på arbetshälsan, för där om någonstans finns de stora inbesparingarna och nycklarna för att öka hela landets hälsonivå, effektivitet, kreativitet och nativitet.
Mitt råd till alla arbetstagare, arbetsgivare och beslutsfattare är att jonglera med färre bollar, så uppnås dessa mål.
Kyösti Kurvinen
Framtidsvisionär och politiker

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter