Förflytta dig till innehållet

Johan Simbergs berättarröst hörs i Vox Turkus nya film om Borstövraket

man står oå klippa i skärgården
Aleksi Kauppinen i Vox Turkus film om Borstövraket.

Vox Turku, som gör Åboinspirerade filmer i samarbete med Åbo universitet, har gjort en film om vraket som hittills har kallats S:t Mikael.

Sjöforskaren och emeritusprofessoren Yrjö Kaukiainen, som intervjuas i programmet, talar om de nya forskningsresultaten rörande S:t Mikaels vrak.

– Vi skulle göra en episod om vilseledande, falska fyrar som påstås ha bränts med onda baktankar i den yttre skärgården under 1700- och 1800-talen. Dessa falska fyrar sägs att ha försökt styra fartyg ur sin kurs och köra på land, säger regissören Aleksi Kauppinen.

– När jag hörde professor Kaukiainen tala om dessa nya upptäckter relaterade till S:t Mikael var det uppenbart att vi skulle inkludera dem i avsnittet.

Fartyget, som antagits vara S:t Mikael, sjönk utanför Borstö i oktober 1747.

Det tremastade skeppet, även känt som Borstövraket, ligger på cirka 40 meters djup.

I det nya avsnittet hörs berättelsen med hjälp av den professionella skådespelaren Johan Simbergs röst. Den här gången talas det också svenska i Vox Turkus produktion.

Simberg läser en text från Plundraren (1919), en diktsamling från den finlandsvenska författaren Arvid Mörne som Elina Sallinen har översatt.

Tecknade bilder som inspirerar till mysticism ger avsnittet en särskild nyans. John Nurminen stifselsen gav från sitt håll historiska sjökartor för arbetsgruppen att använda i avsnittet.

Musik av de lokala artisterna Joona Lukala, Mikko Hellström och Kotton Viitanen. Avsnittet har filmats bland annat i Borstö, Utö, Iniö och Åselholm.

Vox Turku är ett företag som gör filmer om Åboregionen och avsnitten görs i samarbete med Åbo universitet.

Det är gratis att ta del av filmerna. Det senaste avsnittet finns på Youtube och på Facebook (det lades ut 20 oktober) och på Vox Turkus hemsidor.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter