Förflytta dig till innehållet

Joensuu tillbaka vid ÅIFK-rodret

Nygammal lösning. Åbokamraternas träningschef Petteri Joensuu tränar herrlaget säsongen ut i fotbollstrean. Foto: Johan Backas

FOTBOLL

Åbo IFK gör ett tränarbyte för resten av säsongen. Under årets sista sex matcher i trean leds herrlaget precis som i fjol av Petteri Joensuu, som numera fungerar som träningschef inom fotbollsföreningen.

Från klubbens sida poängterar man att det inte är någon förtroendekris som är anledningen till att Akusti Salonen redan nu stiger åt sidan.

– I diskussioner under veckan meddelade Akusti att han nästa år inte längre står till förfogande. Därför beslöt vi i samråd med honom att göra en förändring redan nu, säger verksamhetsledaren Lena Hindström-Pesu.

ÅIFK har inte rosat marknaden i årets serie. Representationslagets sjunde plats i tabellen motsvarar inte de förhoppningar man hade inför säsongen. Kanariefåglarna har bara vunnit en av sina sex senaste matcher och trenden har varit dalande.

– Spelarna behöver arbetsro. Därför beslöt jag att åta mig uppdraget då jag blev tillfrågad trots att jag egentligen har andra uppgifter inom föreningen. Teoretiskt sett är serieplatsen ännu inte säkrad. Nu behöver vi ta de poäng som krävs för ett nytt kontrakt i trean, säger Joensuu.

En fördel är att han känner merparten av spelarna efter att ha drillat laget hela förra säsongen.

– Vi hade ett bra samarbete under fjolåret och jag hoppas att kemin finns kvar. Min huvuduppgift blir att hålla killarna motiverade säsongen och med gemensamma ansträngningar tror jag att vi kan avsluta säsongen på ett bra sätt.

Joensuu säger att lösningen är tillfällig. Han vill fortsätta som träningschef och därför har man redan nu inlett arbetet med att söka efter en varaktig ersättare för Akusti Salonen.

– Det är önskvärt att vi så snabbt som möjligt kan presentera en ny tränare inför nästa säsong. Men processen kräver tid och vi vill undvika att göra förhastade beslut. Mot slutet av en säsong är det många tränare som rör på sig och samtidigt pågår ett lagbygge inför nästa år.

Orsakerna till att herrlaget inte levt upp till förväntningarna att hålla till i toppen av tabellen är flera.

– Det är klart att vi inte är nöjda med poängskörden hittills. Men Akustis arbete har försvårats av att ovanligt många nyckelspelare gått långtidsskadade under säsongen. Det märks i resultaten om man inte i något skede av säsongen kunnat spela med en någorlunda fast öppningselva.

Bland spelare som missat stora delar av säsongen märks mittfältarna Gesim Voca och Ahmedjasin Ibrahim liksom målspottaren Jeremias Kaari. Yttern Arsalan Azizi har inte spelat en enda match i år.

– För lagets del hoppas vi på en bra slutsäsong. Att Petteri Joensuu utan större betänketid var beredd att stiga in är den bästa tänkbara lösningen. I veckan har vi informerat spelarna om läget. Jag tror att förändringen ger dem nytändning, säger Hindström-Pesu.

Samtidigt fortsätter arbetet med att hitta nya tränare till nästa säsong. Man letar inte bara efter en huvudtränare utan ett helt tränarteam kring honom. I och med att Joensuu återvänder till herrlaget blir Erol Ates redan nu tränare för Åbokamraternas B-pojkar.

Petteri Joensuus första match på sin nya post spelas redan i kväll då ÅIFK tar emot Pallo-Iirot hemma i Idrottsparken med start klockan 19.15. Referat på webben senare på kvällen.

Tuff säsong. Åbo IFK har haft det motigt en längre tid i herrtrean. Flera nyckelspelare har varit långtidsskadade under året. Foto: Mats Lundberg

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter