Förflytta dig till innehållet

Joel Lindholm från Åland är Natur och Miljös nya förbundsordförande

Pressbild/Natur och Miljö
en man med glasögon i en röd jacka
Joel Lindholm har ett brinnande miljöintresse och är speciellt intresserad av livsmedelsbranschen, odling, biologisk mångfald och Östersjöfrågor.

Den åländske företagaren och miljöaktivisten Joel Lindholm har valts till ny förbundsordförande för den riksomfattande miljöorganisationen Natur och Miljö.

Beslutet fattades på Natur och Miljös förbundskongress i Mariehamn på lördagen. Förbundskongressens möte sammanfaller med Ålands naturskolas 10-årsjubileum som firades på fredagen tillsammans med åländska barn och lokala beslutsfattare vid våtmarken Nabben i Mariehamn.

Joel Lindholm efterträder Henna Björkqvist som har lotsat organisationen sedan hösten 2020. Lindholm har bland annat profilerat sig i frågor som berör hållbar utveckling, energieffektivisering och skyddet av Östersjön.

Joel Lindholm är bosatt på Åland, men har sina rötter i Österbotten. Han har under de senaste två åren fungerat aktivt i Natur och Miljös styrelse som ordinarie styrelseledamot. På Åland är han känd som Ålands Natur och Miljös tidigare ordförande och vice ordförande. Lindholm har ett brinnande miljöintresse och är speciellt intresserad av livsmedelsbranschen, odling, biologisk mångfald och Östersjöfrågor.

Restaurangbranschen bekant

Lindholm har en lång erfarenhet från restaurangbranschen där hållbarhet och lokala livsmedel har genomsyrat hans arbete. Joel jobbar för närvarande för föreningen Skördefestens Vänner som projektkoordinator för evenemangen Åland Grönskar och Skördefesten. Han driver även företaget Under Ytan som jobbar med makroalger som livsmedel, algodling och marin restaurering i Östersjön.

– Vi har en utmanade tid framför oss med ökade naturförluster, ett allt varmare klimat och en politik som inte hänger med den senaste forskningen. Vi har ett stort ansvar för att skapa den förändring som vi behöver för ett liv inom planetens gränser. Natur och Miljö har alltid tagit det ansvaret och jag är glad över att ha fått förtroendet att leda det förändringsarbetet för alla generationer, säger Joel Lindholm i Natur och Miljös pressmeddelande.

I Natur och Miljös nya styrelse ingår utöver Joel Lindholm även Roosa Mikkola från Kotka, Birthe Weijola och Sonja Grönholm från Österbotten, Jan-Erik Karlsson från Åboland, Siri Moberg från Åland och Lisbeth Forss från Nyland.

Natur och Miljö är en riksomfattande ideell miljöorganisation som arbetar på svenska. Organisationen grundades 1970 och har i dag 19 lokalföreningar, fyra naturskolor och ett tjugotal anställda. Förbundets verksamhetsledare Camilla Sederholm har lett den operativa verksamheten sedan våren 2021.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter