Förflytta dig till innehållet

Jobbiga men nödvändiga beslut väntar lokalpolitikerna i Åbo

Åbo Underrättelsers logo

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Carina Holm har en bra analys av det lokalpolitiska läget gällande generalplanen i sin ledare i ÅU 25.8.2022.

Vi bör komma ihåg att samtidigt som den stora snackisen är koloniträdgården, förvisso ett grönområde på rätt central plats, så handlar generalplanen om så mycket mer. I förslaget finns bland annat beslut om utbyggnad av nya stadsdelar och tidigare småhusområden där det i framtiden kunde byggas även höghus. Generalplanen tar även ställning till nya naturskyddsområden och stadens framtida kollektivtrafiklösningar och i dessa nämns spårvägen i flera tillfällen, men ingen reagerar på det?

Holm skriver att vi inom SFP inte kommer att ta gruppbeslut i frågan, så blir det antagligen också.

Man bör komma ihåg att samtidigt som gruppbeslut kanske ger ”förutsägbarhet i politiken” fråntar det också de förtroendevaldas möjlighet att stå för sin egen och förhoppningsvis sina väljares åsikter. Gruppbesluten har sin plats på den nationella scenen men lokalt hoppas man på mer flexibilitet och politisk förståelse för att man i första hand representerar alla invånare, inte bara sitt parti och dess intressen.

Ledaren lyfter även fram små partiers behov av allierade och vänner, helt rätt analys.

För att vi inom SFP skall få gehör för svenska- eller andra för oss viktiga frågor behöver vi ha stöd från någon eller några av de stora partierna. Det betyder att vi som representerar de mindre partierna i fullmäktige nu som då måste välja i vilka frågor vi skall ”ta fighten” och när lönar det sig att samla poäng hos det stora. Vissa kan tycka att man går i andra partiers ledband men det är bara ren politisk realism.

Tillbaka till beslutet om koloniträdgården. Beslutet är svårt för många men något alla beslutsfattare behöver kunna ta. Information att ha som grund för sitt beslut finns och ingen kan påstå att tiden skulle vara knapp.

Beslutet är svårt även av andra orsaker. Nästa vår har vi riksdagsval och ingen av de potentiella favoritkandidaterna i valet vill göra bort sig i denna fråga. Man vill inte göra väljarna sura för ibland kan det politiska minnet vara långt. Den centrala frågan blir, röstar man enligt ”vad man själv tror är bäst eller vad man själv tror att kommande väljare vill”.

Hur ser jag själv på frågan? Mina egna första minnen om koloniträdgården är då jag och min farmor på 1980-talet promenerade förbi den på vägen till butiken eller fågeldammen i Kuppis. In till området såg man inte då och inte heller nu på grund av staket och stängsel.

Min åsikt är att vi behöver utveckla och öppna upp området för nya aktörer samtidigt som vi bevarar det som är värt att bevara. Enda möjligheten för att utveckla området är att ge området en C-3 markering som jo, till viss mån också möjliggör byggande.

Ledarskribenten misstänker att de som släpper in grävskopor och bulldozrar förlorar framtida röster.

Kan vara sant eller så ej, vem vet? Hur som helst så röstar jag i alla fall på vad jag tror är det rätta och bästa för, ja, alla Åbobor.

Nicke Wulff

fullmäktigeledamot (SFP), Åbo

Dela artikeln

En kommentar: “Jobbiga men nödvändiga beslut väntar lokalpolitikerna i Åbo

 1. Thorbjörn Andersson skrev

  Bästa Nicke!
  Detta brukar kallas för ”att ge lillfingret åt fan!”
  Om fullmäktige ändrar på markeringen
  till C-3 är det kört.
  Sen får vi läsa förvånade kommentarer att tex Herttuankulma håller på att bli en slum. Vem förvånas av detta mera?
  Nästa blir Parkplansområdet, Kakola är redan överbyggt. Kirsinpuisto kommer snart. För vem byggs allt detta, nör vi har negativ inflyttning i staden?
  Undrar varför SFP måste svansa för samlingspartiet, dvs vara det lilla svenskspråkige stödpartiet åt dem, när de ”spottar på SFP” som det stod Simolas ledare i veckan gällande valsammarbete nästa vår?
  SFP kunde stå rakryggat för att hålla
  kolonialträdgården utan byggprojekt även i framtiden.
  Thorbjörn Andersson

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter