Förflytta dig till innehållet

UPPDATERAD: JHL vann Arkeatvisten — behåller det gamla kollektivavtalet

Strejkträff. JHL:s medlemmar samlades på Lilltorget i Åbo under strejkens första dag i går. Fri samvaro rådde, och medlemmarna fick även bland annat instruktioner om hur de kan ansöka om strejkbidrag.

JHL utlyste två strejker innan det blev resultat i förhandlingarna. Foto: Emma Strömberg


Arkea och fackförbundet JHL har i dag, torsdag, accepterat ett förhandlingsresultat. Arkea drar tillbaka beslutet att byta kollektivavtal och anställda behåller det gamla Avainta-kollektivavtalet för anställda inom den offentliga sektorn.
Denna överenskommelse sätter stopp på en arbetsavtalstvist som pågått hela hösten och lett till två strejker på sammanlagt sex dagar.
Överenskommelsen föddes efter förhandlingar i början av veckan och både Arkeas styrelse och styrelsen för förbundet för den offentliga sektorn och välfärdsområdena JHL godkände avtalet på torsdagen.
Arkea ägs till 98 procent av Åbo stad och bolaget sköter utbildningsinrättningars kosthåll, samt städning och fastighetsskötsel.
I den första strejken deltog endast anställda på Arkea, men i den andra strejken förra veckan, den 27-29 november, utvidgades stridsåtgärderna till att omfatta också JHL-medlemmar på andra arbetsplatser, som på dagis och i kollektivtrafiken.
JHL:s orförande Päivi Niemi-Laine säger att det var hårda förhandlingar, men att facket lyckades behålla de anställdas lön på samma nivå som tidigare och bevara semesterdagarna.
– Lönerna bevaras nu på en märkbart högre nivå än om vi skulle ha övergått till MaRa:s avtal, säger Niemi-Laine.
Om Arkea skulle ha övergått till MaRa:s kollektivavtal skulle semestern vara max fem veckor jämfört med Avainta-avtalet där semestern kan vara upp till sju veckor och tre dagar.
Men Niemi-Laine kan ändå inte enbart glädjas. Hon säger att de tvingades gå med på vissa försämringar för de anställda, men de vill hon inte gå närmare in på innan facket har haft ett informationsmöte för Arkeaanställda.
– Men vi fick med en punkt i avtalet där det står att om Arkea går på vinst ska de anställda få ta del av vinsten, säger Niemi-Laine.
Arkea har motiverat beslutet att byta till ett billigare kollektivavtal med bolagets dåliga ekonomiska utsikter. Bolaget har haft miljonvinst varje år, men vinsten har också sjunkit lite för varje år. Förra året uppvisade Arkea en vinst på 1,4 miljoner euro, men bolaget väntas uppvisa minusresultat i år.
Arkeas styrelseordförande Pentti Ikävalko säger att det godkända avtalet inte räcker till för att få Arkeas ekonomi i balans.
– Arkeas sparkrav är en och en halv till två miljoner euro och de uppnås inte med detta avtal. Därför kommer det också att behövas andra strukturella åtgärder för att uppnå sparmålet.
Som uppsägningar? 
– Det sade jag inte. Vi kan inte ännu säga vilka de strukturella åtgärderna blir.
Ikävalko sade ännu förra torsdagen till ÅU att det inte finns någon återvändo till det gamla kollektivavtalet. 
Det som parterna har kommit överens om är ett lokalt avtal som baserar sig på Avainta-kollektivavtalet. Avtalet träder i kraft den första januari. I och med denna överenskommelse flyttar Arkea tillbaka som medlem i arbetsgivarföreningen Avainta. Tvisten om kollektivavtalsbyte hade sin grund i att Arkea beslöt att byta arbetsgivarförening till turism- och restaurangbranschens förbund och Fastighetsarbetsgivarna och därmed skulle kollektivavtalet också byta till de nya arbetsgivarorganisationernas förbund.
Även fackförbunden Jyty, JUKO och Tekniikka ja Terveys KTN var parter i förhandlingarna.
Arkea har 1000 anställda och bolagets främsta verksamhetsområde är Åbo.
Arkeatvisten – detta har hänt

Artikeln uppdaterades klockan 5.12 med kommentar av Päivi Niemi-Laine och information om Arkeas ekonomi.
Artikeln uppdaterades klockan 14.31 med kommentar av Pentti Ikävalko.
Artikeln uppdaterades klockan 14.47 med information om det lokala avtalet och arbetsgivarföreningsbyte. 

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter