Förflytta dig till innehållet

JHL utlyser strejk från och med onsdag – daghem och skolor i Åbo blir utan mat

ÅU-foto

ÅU-foto

Åboskolorna blir utan Arkeas mat från och med i morgon till följd av JHL:s strejk. ÅU-foto


Fackförbundet JHL och Arkeas förhandlingar har avslutats som resultatlösa. Det betyder att JHL inleder en tre dagar lång strejk med start på onsdag.
Arbetstagare som hör till JHL utför inga arbetsskift som börjar onsdagen den 6 november, torsdagen den 7 november eller fredagen den 8 november.
Arbetskonflikten berör allt arbete som utförs av JHL:s medlemmar vid Arkea. Också JHL-medlemmar som arbetar vid Åbo stad eller vid bolag som ägs av Åbo stad kommer att avhålla sig från att utföra strejkbelagt arbete.
Strejken avgränsas så att den inte äventyrar någons liv, hälsa, säkerhet eller egendom.
Strejken syns till exempel vid daghemmens och skolornas kosthåll eftersom Arkea framställer måltider till alla Åbo stads daghemsenheter, grundskolor, yrkesskolor och gymnasier.
– Fackförbundets viktigaste uppgift är att försvara sina medlemmars arbetsvillkor. Vi måste se till att det går att leva på lönen. Arkea håller envist fast vid sin arbetstagarförnedrande kollektivavtalsshopping. Det är oerhört beklagligt att Åboborna nu får lida till följd av konflikten, säger JHL:s ordförande Päivi Niemi-Laine.
Bakgrunden är att Arkea har för avsikt att byta till ett billigare kollektivavtal. Denna kollektivavtalsshopping skulle sänka de från tidigare lågavlönade arbetstagarnas totala inkomster med cirka 15-30 procent, säger JHL i ett pressmeddelande.
JHL betonar att förbundet är berett på att fortsätta och utvidga arbetskonflikten om Arkea inte drar tillbaka sitt beslut om att försämra arbetsvillkoren.
Fackförbundet påminner om att Arkea agerade lagstridigt då bolaget beslutade byta kollektivavtal utan att först föra samarbetsförhandlingar i frågan
Läs också:
Arkea uppmanar elever ta egen matsäck till skolan
 

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter