Förflytta dig till innehållet

Jethro Rostedt: "Har inget att göra med Harkimos och Jungners politiska rörelse"

Motopark/Wikipedia
en man

Motopark/Wikipedia

Jethro Rostedt. Foto: Motopark/Wikipedia


Helsingin Sanomat skriver att en ny politisk rörelse kan se dagens ljus inom den närmaste framtiden. Enligt tidningen är riksdagsledamot Hjallis Harkimo (Saml) och SDP:s före detta partisekreterare Mikael Jungner två av huvudfigurerna bakom rörelsen, som beskrivs som marknadsliberal.
Förutom dem ryktas bland andra Åbobon och tv-profilen Jethro Rostedt (Saml) ha varit med i diskussionen.
Rostedt själv nekar bestämt till att han skulle ha något att göra med planerna.
– Artikeln kom som en överraskning, jag har inte hört om den här rörelsen förr.
I artikeln sägs du ha sagt att du inte ger några kommentarer eftersom det är en känslig sak. Hur visste du att det är känsligt?
– Så är det i politiken. Det är klart att det är känsligt att kommentera något som man inte vet något om.
Låter planerna på en ny marknadsliberal rörelse intressanta?
– Allt inom politik är intressant.
Enligt HS siktar rörelsen på att ställa upp egna kandidater i nästa års riksdagsval. Målet med rörelsen är att skapa nya sätt att påverka.
– Jag vill förnya politiken så att alla finländare kan vara delaktiga i beslutsfattandet, säger Jungner till HS.
Samlingspartisterna Saara-Sofia Sirén, riksdagsledamot och stadsfullmäktigeledamot i Åbo, och Lauri Kattelus, stadsstyrelseordförande i Åbo, har inte hört om planerna förr. De anser att flera goda poänger förs fram i HS artikel.
– Jag har två tankar om det här. Det är en bra sak att fundera över hur politiskt beslutsfattande sker i landet och jag håller med om att det borde kunna förbättras. Men samtidigt tror jag att det kan göras inom ramarna för de befintliga politiska partierna, säger Sirén.
– Det var onekligen inget jag förväntat mig, men samtidigt ingen överraskning att Mikael Jungner söker en ny politisk hemvist. De idéer som har förts fram låter positiva och just att främja medborgerligt inflytande är något som vi alltid har jobbat med inom Samlingspartiet, säger Kattelus.
Lokala riksdagsledamöter inte förvånade över missnöje inom Samlingspartiet
Politiker från andra partier säger sig ha märkt spänningarna under ytan inom Samlingspartiet. De tror ändå att det inte finns någon risk att fenomenet sprids.
– Det har hängt i luften, fram för allt i fråga om social- och hälsovårdsreformen där inget regeringsparti verkar helt nöjt. Det är en sliten klyscha, men ingen rök utan eld brukar man säga. Det verkar finnas efterfrågan på bättre påverkningsmöjligheter inom Samlingspartiet, säger Stefan Wallin (SFP).
Wallin jämför Jungners och Harkimos budskap om ökat medborgarinflytande med Emmanuel Macrons rörelse i Frankrike.
– Såna här missnöjespartier har ju dykt upp förr i Finland också och tenderar att bli dagsländor. Till exempel hade vi ju Ungfinnarna på 90-talet, som var starkt nyliberalt och upplöstes efter bara en period i riksdagen. Om man etablerar sig som politiker så finns det tillräckliga möjligheter att påverka, så jag tror inte det här är något som påverkar andra partier.
Eeva-Johanna Eloranta, riksdagsledamot för SDP, tror att ökat medborgarinflytande i den form som Jungner och Harkimo eftersträvar inte är önskat i SDP:arnas led.
– De verkar vilja ha snabbare beslutsprocesser, på ett sätt som inte går ihop med vår ideologi. Stora beslut måste få ta tid så att alla parter hinner höras, menar Eloranta.
Också hon kopplar utspelet till Social- och hälsovårdsreformen.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter