Förflytta dig till innehållet

Japansk logistikjätte lät Åboföretag skapa vision om futuristiskt fartyg som drivs med hjälp av fenor

Fartygets däck är täckt av solpaneler. Foto: NYK


Åboföretaget Elomatic har tillsammans med den japanska logistikkoncernen NYK utvecklat ett koncept för ett utsläppsfritt biltransportfartyg.
Elomatic skapade konceptet och visualiseringen av det som kallas ”Super Eco Ship 2050”.
”Detta energisnåla fartyg minskar behovet av bränsle som behövs ombord med 70 procent jämfört med dagens fartyg. Vidare är det möjligt att minska CO2 (koldioxidutsläppen) samt övriga växthusgaser med 100 procent”, enligt pressmeddelandet.

Fenor, inte propellrar, ska driva fartyget framåt. Foto: NYK


Enligt Elomatic skulle det fartygets optimerade skrovform och lägre vikt ha ett motstånd som skulle vara nästan en tredjedel lägre än för motsvarande konventionella fartyg.
”Ytterligare förbättringar inom energieffektiviteten har uppnåtts genom att använda högeffektiva bränsleceller, ny högeffektiv framdrivning samt genom generering av förnybar energi ombord på fartyget”, enligt Elomatic.
En av de mer ambitiösa idéerna är att fartyget inte ska drivas av propellrar, utan av fenor. Enligt företaget skulle fenorna ersätta ”mindre effektiva traditionella propellrar”.

Ett futuristiskt element i konceptet är viktbesparing genom utnyttjandet av bionisk design, inspirerad av naturen. Foto: NYK


En annan speciell idé är att skrovet är bioniskt, det vill säga byggt på ett sätt där man tillämpar metoder och former som hittas i naturen.
Fartyget är en uppföljning av ett liknande samarbete mellan de berörda partnerna år 2009. Då ritade man upp ett futuristiskt containerfartyg.

Elomatic i korthet

Elomatic levererar konsult- och planeringstjänster, produktutveckling och projektledningstjänster till industriella och offentliga kunder.
Företaget har 48 års erfarenhet och över 950 anställda och kontor i Finland, Polen, Indien, Kina, Nederländerna, Italien, Serbien, Ryssland och Förenade Arabemiraten.
NYK, Nippon Yusen Kabushiki Kaisha, är ett av världens ledande logistikföretag.
I slutet av mars 2018 opererade NYK-koncernen nästan 800 stora oceanfartyg samt en flotta av flygplan och lastbilar.
NYK-koncernen sysselsätter cirka 37 000 personer.


 

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter