Förflytta dig till innehållet

Jan Enkvist, du är ute och cyklar!

Kände mej manad att översätta Martti Kaurimos väl underbyggda artikel då jag själv bott vid Erstan i över sjuttio år och följt med vattenkvaliteten i femtio år och därigenom kan skriva under varje rad i hans debattartikel. Ingenjör Kaurimo bor på Rimitosidan och vår familj mitt emot på Erikvallas strand.
Även om alla åbolänningar skulle ha bytt bilen mot cykeln för tio år sedan, skulle Erstan vara lika grå för det.
Martti Kaurimo är inte ute efter att skydda ” sin trappa”, (eller bara sin brygga) utan han vill visa på ett , nästan ”kriminellt” beteende hos våra beslutsfattare i Åbo stads och hamnbolagets ledning. Då staden efter många års långsiktigt arbete fått Aura ås vatten såpass rent, att omkring trettio fiskarter kan hittas där, är det ofattbart att samma vackra kära stad tillåter sej att år efter år förorena en av sina viktigaste naturtillgångar och turistsevärdheter; Erstan.
Att strandboarna till någon nämnvärd grad nuförtiden skulle smutsa Erstans vatten, är skitprat. Största delen har slambrunnar eller septictankar för avfallsvattnet. Många har hederliga ”tuppar”, eller så elektriska toan eller till och med anslutning till kommunalt reningsverk (Satava).
Vill dessutom påpeka för Jan Enkvist (insändare i ÅU 16.8), att det är inte rena tångtussar som förstör fiskebragderna, utan de som kletats ner av muddermassa och därigenom fyller nätöglorna.
Låtom oss fortsätta att oförtrutet försvara Östersjön, men också vår innerskärgård mot fanskap som skarvar, och förblindade, giriga och tydligen åtminstone i detta fall, inkompetenta beslutsfattare.
Bifogar strandbild från Helsingholm. Såhär kunde Erstans stränder också se ut.
Tom Gardberg
Biolog

Vid Helsingholmen. Foto: Tom Gardberg

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter