Förflytta dig till innehållet

Jakten på invasiva arter inleds i Åbo – ”Jag brukar inte vara välkommen”, säger stadens vresrosinspektör

Stefan Holmström
Man inspekterar buske
Åbo stad har tillsvidare bara en vresrosinspektör, men de blir snart fler.

Observera att denna artikel är ett aprilskämt.

Trädgården i den lummiga stadsdelen i Åbo sover ännu vårvintersömn, men stämningen på platsen är laddad. Gårdsägaren har nämligen fått oväntat besök av Åbo stads vresrosinspektör.

– Det här är lite som att kontrollera tv-licenser, vilket jag gjorde förr. Jag brukar inte bli välkommen, men alla borde inse hur viktigt det här jobbet är.

Det säger Åbo stads tillsvidare enda vresrosinspektör Fred Törnegren, som den här veckan har besökt många gårdar. Kontrollerna är en del av en större kartläggning.

– De tyckte på staden att det är bäst att kolla läget nu, så är det lättare att ingripa när vresrosen blir en olaglig växt i juni nästa år.

Stefan Holmström
En person som representerar vresrosmyndigheter känns igen på gröna inspektörskortet.

De granskade växterna bokförs, fotograferas och förses med röda eller gröna band. Växter med rött måste avlägsnas, de med grönt är ok. Banden är försedda med gps-chipp.

– Det lönar sig inte att försöka slingra sig ur den taggiga situationen!

Flyttade eller skadade band sänder i så fall ett push-meddelande till vresrosinspektörens rosarugosa-myndighetsmobilapp.

Gårdsägare kan i sin tur ladda ner samma apps konsumentversion. Den berättar om kommande inspektörsbesök. På så vis tvingas man inte avbryta morgongrötstunden med barnet, som i det här fallet.

Tillsvidare handlar det inte om straff, utan om rådgivning.

Ibland kan en växt förses med ett gult band, säger Törnegren. Den här morgonen verkar gult ändå vara regeln, inte undantaget.

– Det är lite pinsamt, men jag är ju jättedålig på växter. Jag skulle gå en arbiskurs, men så ställdes den in. Det var mycket lättare att kolla tv-licenser.

De gula banden är för oidentifierade buskar.

– Jag har lyckligtvis kvar några bekanta på Yle från tiden som tv-licenskontrollant, så de har fixat det här. Jag kan skicka bilderna till Naturväktarna, som ska hjälpa till med artbestämningar. Win-win, eller hur det nu heter.

Vems ansvar?

Trädgårdens ägare, som inte ville ge sitt namn, var upprörd över att hon straffas för det som en tidigare gårdsägare har planterat.

Törnegren är van vid kritiken. Värre har det varit då han har inspekterat trädgårdsaffärer. Förbudet att sälja vresros trädde i kraft redan 2019.

– I en trädgårdshandel jagade de ut mig, hotade med krattor och en lång yuccapalm. Alla kommer ändå lättast undan om de nu kollar läget med invasiv rosarugosa, säger han upprört.

Det finns uppgifter om listiga vresrosor som försöker växa på ett som gör att de ser ut som en laglig variant.

I juni nästa år kan vresrosförbrytare straffas för förseelse mot lagen om invasiva växter. Det var faktiskt de uppskattade vresrosintäkterna som fick Åbo stad att slopa dagvattenavgifterna, enligt ett beslut av miljönämndens sektion för trädgårdsärenden och smådjur.

Något förbryllande är att vieraslajit-sajten med information om invasiva arter säger så här: ”I lagen om främmande arter definieras inte vad som avses med odling av en invasiv främmande art.”

Så när är då odling sådan odling som kan anses vara olaglig odling, inspektör Törnegren?

– Hm, det finns säkert någon som kan mer om det här. Jag är bara här för att inspektera växter, ok?

Odlingsförbud av något slag

Det är förbjudet att odla en invasiv främmande växtart (lagen om främmande arter 11 §). Att odla vresros blir förbjudet den 1 juni 2022.

En fastighetsägare bör utrota en förekomst av en invasiv främmande art som de odlar. Skyldigheten kan även gälla förekomster som spridit sig från en grannfastighet eller något annat ställe, även om de inte odlas aktivt.

Till exempel bör alla i grannskapet vidta bekämpningsåtgärder samtidigt och i samarbete för att arten effektivt ska förhindras att sprida sig på nytt.

Hur det här nu sedan i praktiken ska ske på ett förnuftigt sätt återstår att se…

Källa: vieraslajit.fi

Dela artikeln

En kommentar: “Jakten på invasiva arter inleds i Åbo – ”Jag brukar inte vara välkommen”, säger stadens vresrosinspektör

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter