Förflytta dig till innehållet

Jakten på den perfekta semestern

Inför semestern brukar listan med idéer för vad allt som ska göras under sommaren växa sig allt längre. Vilka besöksmål skulle vara intressanta och vilka nya aktiviteter kunde provas på i år?

Vilka alla vänner och släktingar kommer på besök och skulle man kanske trots allt kunna hålla den där födelsedagsfesten som blev inhiberad i vintras? Borde terrassen förnyas eller är det dags att fixa ett ordentligt grönsaksland?  Det är ju under semestern vi äntligen har tid för att göra vad vi vill och det är då det ska hinnas med alla roliga sommaraktiviteter.

Som grädde på moset kan man lägga ut några fina bilder på sociala medier för att låta omvärlden veta att man haft en bra semester. Syns det inte så finns det inte, eller hur?

Dagen kommer då semestern börjar och känslan över att få logga ut från jobbet och ta lite paus är fullkomlig. Nu ska allt göras! Nu ska listan betas av! Sedan flyger alla de där dagarna förbi och man börjar inse att man redan är på en av de där sista semesterdagarna. Sakta men säkert börjar semesterångesten krypa fram. Nästan allt det där som man hade tänkt göra blev ogjort.

På sociala medier är det fullt av bilder hur ”alla andra” haft sitt livs bästa sommar och hunnit göra fast vad. Båtutflykter till härliga ställen, nymålade hus och renoverade verandor, prunkande blomrabatter och frodiga grönsaksland.

Själv ser man på sin slokande ampelblomma, bryggan som borde fixas till, tjejkvällen som inte blev av för man blev snuvig och fick gå på coronatest istället. För en stund får man  en grämande känsla över att man inte gjorde ”tillräckligt” med roliga aktiviteter under semestern. Jag tror att vi är många som kan relatera till den här tankegången. Tyvärr. Någonstans på vägen blev även semestern en prestation och så ska det ju inte vara.

Hur en lyckad semester ser ut går inte att jämföra eller att mäta sinsemellan. Det är en känsla man måste få. Semestern är den tiden på året då man har tid att göra saker utöver det ordinära. Det blir lätt så att man vill göra så mycket men för att lyckas utföra hela listan skulle det behövas åtminstone en dubbelt så lång semester.

Visst är det roligt att under semestern kunna göra allt det som hör sommaren till men det viktigaste är att göra saker som får dig att må bra.  Semestern är en tid där du ska ha möjlighet att varva ner och göra sådant som du vill göra, som laddar batterierna och bryter vardagen. Här tror jag vi alla kan bli bättre på att inse att även det som inte bidrar till en smarrig bild på Instagram eller Facebook räknas.

Mår du bra av att få sträckläsa böcker hela semestern så då är det vad du ska göra. Eller bara vara hemma utan några utflykter och nya aktiviteter. Eller är du den som får tråkigt av att sitta stilla och mår bäst av att just åka runt och se nya platser, då gör du det under semestern.

Under coronatiden har det talats mycket om att tänka om och anpassa sig till nya modeller. Vad om vi skulle tänka så om semestern också. Istället för att fundera på allt det där som blev ogjort, tänk på vad som blev gjort istället. Båtutfärderna som vi brukar göra varje år blev av någon orsak inte gjorda i år, men istället fick jag läst en bra bok som länge funnits på listan.

Tänk vad skönt om du kunde spendera några dagar på stugan utan att egentligen göra någonting alls. Eller kanske det äntligen fanns tid för att bara ligga i soffan och se på sommar-OS eller Netflix utan dåligt samvete över annat som borde göras.

Så när semesterångesten börjar krypa fram, tänk på det som gjorde dig glad under sommaren. Det behöver inte vara det som ger den bästa bilden på sociala medier, utan det som gör dig glad.

Det där lilla extra som ger dig just den där känslan.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter