Förflytta dig till innehållet

Jakten på Åbos billigaste öl

en hylla med öl på en barArkiv / Alexandra Granberg
ÅU försökte luska ut var du får det billigaste stopet kring centrum. En inte helt enkelt uppgift i coronatider. Men ett pubbesök blev det i alla fall.

Utanför steker solen trottoaren. Innanför den röda porten ger dunklet det hemtrevliga intrycket av en riktig ”English pub”, mitt i Kaskisbacken.  

Likt tiotals andra pubar i Åbo ligger Bar Toimisto bara fem minuter från kärncentrum. Dess historia sträcker sig många decennier tillbaka. Längs åren har puben bytt både namn och ägare ett antal gånger. Innan det blev ett ställe att dagdricka och spela gratis biljard, fanns där en rysk allt-i-allobutik med en bred selektion av varor.  

”Pekka”, som inte vill ange sitt namn, minns butiken väl. Han är den första jag träffar på puben. Han sitter för sig själv vid ett av de mörka träborden. Framför sig har han en mellanöl och en öppen dagstidning. Bredvid honom ligger några tidningar till.

Han är Åbobo ända in i benmärgen, och har bott på Kaskisgatan, fem steg från Bar Toimisto, sedan 1974. Avståndet är en sak som lockat honom hit i åtminstone trettio år. Umgänget är en annan, och pubmaten.

– Här får du stans bästa pizza.

en röd dörr till står på glänt, ovanför står texten "Bar Toimisto"Alexandra Granberg
Från kärncentrum tar det fem minuter att promenera till puben, som är placerad mitt i det historiska området kring Kaskisbacken. Bar Toimistos dörr har stått på glänt också när coronarestriktioner begränsat öppettiderna.

Pekka trivs i det dunkla lugnet med en tidning. Eftersom han brukar komma hit dagtid, har restriktionerna som förbjuder alkoholservering efter klockan 17 inte stört honom så mycket.

– Men idiotiskt är det ju. Personalen har verkligen tagit hand om att uppehålla hygienen, här finns handspritflaskor överallt.  

Uppdrag: Följ priset

Målet med den här artikeln var egentligen att ta redan på var i Åbo du får den billigaste ölen. Ett lättsamt och enkelt uppdrag på ytan, men skenet bedrar.

Ett antagande som ofta stämmer är ju att de billigaste ställena sällan finns i kärncentrum. Att inkludera alla barer i vad som ändå officiellt räknas som Åbo centrum blir mitt mål.

En första dataextrahering av alla ”barer” och ”pubar” från Open Street Map ger över 100 kandidater. En maffig siffra med begränsad tid. Efter att ha sållat bort de som stängt eller kunde klassas som restaurang eller cocktailbar, kommer jag ner till under hälften.

en vy av en pub med ett par människor som sitter på höga barstolar vid bordArkiv / Alexandra Granberg
Bar Toimisto är en riktig ”English pub” mitt i Kaskisbacken. Här finns också ett biljardbord och en spelmaskin. När coronan inte råder förvandlas det lugna lunchstället till en karaokebar om kvällarna.

En ytterligare filtrering sker organiskt genom tillgänglighet, då många barer inte går att få tag i via telefon eller Facebook. Utöver de som faktiskt stängt ner för gott under coronaåret, har många inte råd att vara öppna halvtid, så att säga, enligt restriktionerna i mitten av maj.

Den slutliga prislistan landar på 26 barer och pubar kring Åbo centrum:

Zooma in på kartan och klicka på en barikon för att se namnet på baren och priset på deras billigaste ölstop (normalpris*, 0,5 liter). Endast de 26 barer som reportern fått tag i visas på kartan. Markerat i rött är hela det område som inkluderades i den första sökrundan, baserat på Open Street Map. I slutet av artikeln finns barerna också listade.

Finland är inte precis känt för sin billiga alkohol, och det vanligaste priset bland de 26 barerna rör sig kring fem euro. De två barer vars stop kostar över sju euro uppger båda att de inte heller strävar efter att vara Åbos billigaste.

Bar Toimisto är inte den allra billigaste, men med 4,90 euro för en halvliter Karhu placerar den sig i topp tre. På delad andra plats ligger Pub Daily News på Universitetsgatan och, med samma ägare, Surutoin – också på Kaskisgatan. Dem får jag inte lov att besöka.

Det allra billigaste halvliterstopet – bland de barer jag fått tag i – finns i The Old Irish Pub på Auragatan: 2,95 euro för en Koff – det enda stopet för under tre euro.

När den här artikeln gjordes hade puben fortfarande coronastängt.

Alltså befinner jag mig nu i Bar Toimisto.

en glad man med keps höjer ett ölglas till kameranAlexandra Granberg
Sedan tre år tillbaka har Joakim Sjöblom på daglig basis varit Bar Toimisto trogen. Den sociala biten – personalen och andra stamkunder – är del av lockelsen.

Vid fönstret i sitter ett par på tjugoplus år. Jag frågar dem vad det är med den här puben som tilltalar dem. De förmånliga priserna är det första Elli Minkkinen räknar upp i en lång lista som närmast liknar en kärleksförklaring.  

– Det här var den första baren jag gick till när jag fyllde arton, på rekommendation av en vän som tipsade om den billiga ölen. Jag blev genast fäst vid den hemtrevliga atmosfären. Personalen är alltid otroligt vänlig och pratsam. Så har de bra mat här.

Bartendern hämtar ett fat med en rullkebab med Auraost. Minkkinen och Nico Hautamäki berättar att de ofta kommer hit på lunch.

rullkebab på ett fatAlexandra Granberg
Billig dryck och god mat. Så lyder Bar Toimistos slogan.

Medan jag pratat med paret har en äldre man kommit in och hälsat vänligt på Pekka. Han har iakttagit vårt samtal vid fönstret och kallar nu på ”reporterflickan”.

Joakim Sjöblom har också en tidning framför sig. Korsorden är det som intresserar honom när han kommer hit varje dag. Det har han gjort i tre år, sedan han bytte från sin tidigare stambar Surutoin.

– Om jag inte syns till vid klockan fyra ringer de mig och kollar var jag är.

Personalen har ditt telefonnummer och ringer upp dig?

– Ja, de känner mig väl.

Hur länge tog det för dig att bli vän med dem?

– En minut. Första gången jag kom hit sade jag, vi blir säkert goda vänner.

Billigaste ölstopet i 26 barer och pubar

Normalpris*, 0,5 liter. Från billigaste uppåt:

 1. The Old Irish Pub: Koff 2,95 €
 2. Pub Daily News: Karjala 4,30 €
 3. Surutoin: Karjala 4,30 €
 4. Bar Toimisto: Karhu 4,90 €
 5. Hannikaisen Olutravintola: Karjala 5,00 €
 6. Heidi’s Bier Bar: Koff 5,00 €
 7. Korona: Karjala 5,00 €
 8. Mylly: Karhu 5,00 €
 9. Portti: Kona 5,00 €
 10. Tinatuoppi: Karjala 5,00 €
 11. Whisky Bar: Aura 5,00 €
 12. Proffan Kellari: Karhu 5,30 €
 13. Bar Ö: Karjala 5,50 €
 14. City Hospoda: Karhu 5,60 € (fredag och lördag 6,20 €)
 15. Cosmic Comic Café: Atlanta American Pils 5,90 €
 16. Pocket Bar & Billiard: Aura 5,90 €
 17. Bar Bristol: Aura 6,00 €
 18. Bar Into: Aura 6,00 €
 19. Uusi Apteekki: Aura 6,30 €
 20. Kerttulin Kievari: Karhu 6,50 €**
 21. Alvar: Aura 6,80 €
 22. Mallaskukko: Karhu 6,80 €
 23. Pikku Havanna: Karhu 6,80
 24. Rento: Karjala 6,80 €
 25. Edison: Aura 7,20 €
 26. River Bank: Aura 7,60 €

*Vid tidpunkten för datainsamlingen hade flera av dessa barer bara Happy hour-priser, i och med de förkortade öppettiderna. Beroende på hur coronarestriktionerna ser ut vid publicering, kan den här listan med normalpriser därför vara delvis missvisande.

**På Kerttulin Kievari är billigaste ölen faktiskt på burk, en pilsner för 5 €/halvliter. För jämförelsens skull listas här bara öl från kran.

Hjälp till att fylla i luckorna: Vad kostar ölen på din favoritpub i Åbo? Mejla in uppgifter till alexandra.granberg@aumedia.fi, så kan vi tillsammans bygga upp en bredare databas.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter