Förflytta dig till innehållet

Jägare vill minska på hjortdjurskrockarna med hjälp av ökad information

Olle Lerche och Tomas Björkroth från Pargas jaktvårdsförening delar ut info om hjort- och rådjur tillsammans med Gunder Fagerlund från Åbolands skärgårds jaktvårdsförening. Foto: Kim Lund


Det stora antalet hjort- och rådjurskrockar längs Skärgårdsvägen har fått jaktvårdsföreningarna att agera.
I fjol skedde 247 olyckor på sträckan Pargas-Houtskär och nu vill jaktvårdsföreningarna uppmärksamma bilisterna på risken för kollisioner.

Åbolands skärgårds jaktvårdsförenings verksamhetsledare Mickel Nyström ger en karta och ett markeringsband åt Mikaela Wikholm. Foto: Kim Lund


På onsdagseftermiddagen  ordnade föreningarna därför en informationskampanj vid Lillmälö färjefäste där man delade ut kartor över de mest riskfyllda ställena, samt ett gult markeringsband för att märka ut var olyckan har skett, samt information på hur man ska göra om olyckan är framme.
– Man ska alltid ringa 112, därifrån går sedan informationen vidare till jaktvårdsföreningarna. Det är också viktigt att markera olycksplatsen så att jägarna som rycker ut i ren och rusk lättare ska kunna spåra det skadade djuret, säger Pargas jaktvårdsförenings tidigare verksamhetsledare Olle Lerche och nuvarande verksamhetsledare Tomas Björkroth.

Nöjda bilister

Bilisterna i färjekön tackar och tycker det är bra att det nu informeras om det stora antalet hjortdjur längs Skärgårdsvägen. För dem som ofta kör längs vägen är hjortar och rådjur en vanlig syn, säger Håkan Hansen i Houtskär.
– Det gäller att hålla ögonen öppna. I bland kan man se 50-60 djur längs vägen. Jag har många gånger varit nära att krocka och varit tvungen att tvärbromsa, men peppar peppar, det har aldrig tagit i.

Håkan Hansen uppmanar till försiktighet då man ser hjortar eller rådjur vid vägen. Foto: Kim Lund


Samma sak säger Kimmo Salminen på väg till stugan i Houtskär.
– På höstarna ser hur mycket som helst av dem. Man måste vara uppmärksam och sakta in då man ser djuren och vara förberedd. Kommer det ett djur över vägen, kommer det ofta flera.

Kimmo Salminen. Foto: Kim Lund


Trixibelle Devlin pendlar varje dag mellan Pargas och Nagu.
– Jag ser dagligen hjortdjur, i synnerhet på Lillandet. Men jag har bara krockat en gång för länge sedan i Kirjais.

Trixibelle Devlin. Foto: Kim Lund


Jaktsäsongen 2018-2019 sköt Väståbolands jaktvårdsförening 1048 vitsvanshjortar och 622 rådjur. Också inom Pargas jaktvårdsförening gjordes nytt jaktrekord:  1034 rådjur och 200 hjortar. Det är en ökning med 20 procent jämfört med året innan.
– Vi har gjort vad vi kunnat och skjutit så många vi hunnit. Vi har också flyttat utfodringsplatserna längre bort från vägarna. Men mycket beror på körbeteendet. Man ska alltid sakta in då man ser hjortdjur och vara beredd på att det kommer flera djur över vägen om det har kommit ett, säger Lerche.
– Det bästa skulle ändå vara om det skulle byggas ett viltstängsel längs delar av Skärgårdsvägen. Ett sådant skulle betala tillbaka sig på några år.
LÄS OCKSÅ:
Viltstängsel ska minska på hjortdjurskrockarna längs Skärgårdsvägen

Dela artikeln

2 kommentarer: “Jägare vill minska på hjortdjurskrockarna med hjälp av ökad information

 1. Stig Lindholm skrev

  Samma åsikt som Göran. Stammen har växt så mycket att det är ett verkligt stort problem för alla.
  Fast det fälldes flera rådjur än förut 2018 så växer stammen fortfarande. Nu anser jägarna att de inte hinner skjuta fler djur under jaktsäsongen! Vad bör då göras ? Inte kan vi väl låta ett inplanterat djur ta över !
  Borde man börja med att förbjuda vinterutfodringen, sen satsa på att att bjuda in fler jägare till jaktlagen för att få bukt med problemet.
  Att endast vänta och se vad som händer är det sämsta alternativet. Jägare ! ta ert ansvar, ni har själv varit med och inverkat på att stammen växt så här !
  Att bygga ett viltstängsel längs skärgårdsvägen är inte lösningen med tanke på allt annat som den megastora hjortstammen förorsakar.

 2. Göran Ek skrev

  Enda sättet att minska antalet krockar är att skjuta bort ännu mer och på samma gång kanske fästingarna skulle minska och folks rabatter skulle få vara ifred.
  Finns tyldigen tillräckligt mycket av dessa djur så att jägarna kan äta vilt nästan varje dag. Rådjuret är fritt att jaga om man har jaktlicens och egen mark eller lov av markägaren.
  Varför inte sälja fruset kött i butiken om det finns för mycket djur som är en trafikfara? Varför inte grillad viltkorv eller vilthamburgare till Pargas dagarna och Rowlit? Skulle garanterat sälja bättre än en vanlig pizza.

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter