Förflytta dig till innehållet

”Jag vill absolut inte ha något nytt musikhus i den form det nu med väldig entusiasm planeras – som musiklyssnare och skattebetalare tycker jag att vårt nuvarande konserthus är bra”

Åbo Underrättelsers logo

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Musikhuset. Stötte i en översättning om Musikhuset i Helsingfors på vad huset kostat: 189 miljoner euro inklusive verksamhetsutrustning. Googlade på ”a mezza voce” musiikkitalo budjetti, och hittade fram till en utgångsbudget à 98 miljner euro.

Musikhuset i Helsingfors blev alltså nästan dubbelt så dyrt, märk väl nästan 100 procent dyrare, än vad man ursprungligen tänkt sig.

Självklart är kultureliten och byggentreprenörerna nu ivriga förespråkare för att även Åbo ska få ett fint musikhus på paradplats.

Och det är ju kultureliten och de som styr och ställer med våra skattepengar som får rubrikerna.

Jag själv, som musiklyssnare och skattebetalare, tycker vårt nuvarande konserthus är bra. Fin akustik. Bra läge.

Dessutom är det sällan någon trängsel, skönt.

Självklart vill ju också Åbofilharmonikernas medlemmar få nyare och mera nutidsanpassade personalrum.

Men med tanke på dels alla de logistiska svårigheterna med ett musikhus strax intill Stadsteatern och dels den sannolika slutnotan (närmare 200 000 än 100 000 euro) vill jag absolut inte ha något nytt musikhus i den form det nu med väldig entusiasm och stor påhejning från medierna planeras.

En ombyggnad i byggnaderna (yrkesläroanstalten) bakom vårt nuvarande konserthus vore en bättre idé.

Då skulle orkestern få bättre arbetsförhållanden.

Och om man av de pengar staden nu lägger ut för planering av det nya huset satsade ens en del på marknadsföring av det nuvarande konserthuset skulle man sannolikt få en bättre ekonomi för kultursektorn.

Magnus Gräsbeck

FM, pensionär

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter