Förflytta dig till innehållet

Jag tror att humor är viktigt för Jesus

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Ni kanske inte tror mig, men när jag var tonåring var jag en riktig argbigga. Många gräl med mamma blev det, och jag minns särskilt en gång när vi bråkade. Vi stod i mitt rum och skrek på varandra – jag minns inte om vad – men rätt vad det var så blev båda tysta.
Vi bara stirrade på varandra, och så kom det! Det befriande skrattet. Gapskrattande föll vi ihop på sängen, och så var allting bra.
Det är fantastiskt vad ett skratt och lite självdistans kan göra när det är låst läge.
Bilderna, eller Jesusorden, som finns i Lukas 6:36-42 är ju väldigt kända och har med tiden blivit till talesätt :
”Var barmhärtiga, så som er fader är barmhärtig. Döm inte, så skall ni inte bli dömda. Förklara ingen skyldig, så skall ni inte dömas skyldiga. Frikänn, så skall ni bli frikända. Ge, så skall ni få. Ett gott mått, packat, skakat och rågat skall ni få i er mantel. Med det mått som ni mäter med skall det mätas upp åt er.” Han gav dem också en liknelse: ”Kan väl en blind leda en blind? Ramlar inte båda i gropen? Lärjungen är inte förmer än sin lärare, men när han är fullärd blir han som sin lärare. Varför ser du flisan i din broders öga när du inte märker bjälken i ditt eget? Hur kan du säga till din broder: Låt mig ta bort flisan ur ditt öga, när du inte ser bjälken i ditt eget? Hycklare, ta först bort bjälken ur ditt öga, så kan du se klart och ta bort flisan ur din broders.”
Ofta används talesätten nedsättande, anklagande, och får en negativ klang. Och då missar man den fantastiska humorn. Lite torr, men mycket målande med människor som faller i gropar och bjälkar i ögonen.
Jag kan förstås inte veta säkert, men jag tror att Jesus säger det här med glimten i ögat. Jag tror att humor är viktigt för Jesus.
Vi är nog inte särskilt vana vid att Bibeln kan vara rolig. Och på ett sätt är det kanske bra, för det är förstås en bok att ta på högsta allvar. Men det behöver väl inte betyda att allt måste vara allvarligt? Nej, jag tror inte det. Och jag tror att det finns en stor poäng i att använda humor just vad gäller temat ”att inte döma”. Budskapet är oerhört viktigt och har så varit i alla tider.
Vi hamnar alla i situationer då vi dömer eller lägger oss i. Ställer oss över andra människor. Ibland slutar det med konflikt. Någon klok person har sagt: ”när man positionerat sig, upphör samtalet.
När man positionerat sig, upphör samtalet”. Det är låst läge. Och det är så lätt att orden faller ungefär såhär:
”Jag tycker såhär.”
”Det tycker inte jag.”
”Då är du dum i huvudet.”
I kyrkans värld är det nog precis lika vanligt som i alla andra sammanhang. Vi glömmer bort att vi delar samma tro, inte samma åsikter i precis varenda fråga. Vi måste inte tycka lika, vi skall följa Jesus. Det är hela poängen. Och sprida evangelium genom att ha samtal, samtal där vi inte måste positionera oss.
Naturligtvis är det vår uppgift att säga ifrån när orättvisa råder. Men vi måste veta vad vi talar om, veta vad vi gör.
Att följa Jesus. Det är inte lätt alla gånger. Det finns inga enkla lösningar, ingen tydligt utmarkerad väg. Livet är inte så enkelt som veckomagasinens scheman ”tio steg till ett bättre liv” eller ”bli lycklig på två veckor”.
Det funkar inte så. Ibland blir det låst läge. Ibland vill man säga ”du är dum i huvudet”. Det är då vi behöver det befriande skrattet. Det är då vi behöver självdistans.
Tack, gode Gud, för att du gav oss humor!
Mari Nurmi
Barn- och ungdomsarbetsledare
Väståbolands svenska församling

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter